Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu consideră ca este nevoie de un audit pentru datoriile Moldovagaz

captura Facebook
Maia Sandu

Președintele țării a reiterat în discursul său de la începutul conferinței că politica externă activă a fost cel mai important element al activității actualei echipe guvernamentale.

Președintele Maia Sandu susține o conferință de presă pe subiecte de actualitate internă și externă, transmite presa din Republica Moldova.

„În limita prerogativelor pe care le avem am contribuit și am încercat să ajutăm la promovarea reformelor în justiție și în combaterea corupției.

În continuare cred că aceasta este cea mai importantă sarcină de moment. Dar pe lângă aceasta, evident, grija față de veniturile oamenilor și tot ce putem face ca economia să se poate dezvolta”, a menționat Maia Sandu.

Întrebată în ce măsură este vorba despre incapacitatea Guvernului de a gestiona eficient criza economică sau despre factorii externi în situația scumpirii gazului și a lipsei compensațiilor pentru mediul de afaceri, președinta a declarat că majorarea prețurilor este determinată de factori externi.

„Nu Guvernul crește prețurile. Această creștere vine din realitățile vieții externe, Republica Moldova nu are din păcate gaze, o companie de stat care să extragă aceste gaze. Din moment ce le cumpărăm din afara țării, avem de suportat niște creșteri de prețuri, chiar dacă Guvernul s-a străduit ca aceste creșteri să nu fie prea mari.

Atunci când vorbim despre compensare, ne-am dori să compensăm pentru toți. (...) Din păcate, nu există soluții foarte bune pe termen scurt, cu toate că eu consider că Guvernul trebuie să caute mai multe soluții.

Guvernul ar putea să-și mobilizeze resursele pentru agenții economici ca să-și îmbunătățească strategia energetică pe viitor. La Consiliul Suprem de Securitate vom discuta acest subiect. Pe termen mediu soluția este să investim în tehnologii care sunt eficiente din perspectiva energetică a consumului de energie”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a vorbit și despre criza umanitară reieșind din majorarea prețurilor la gaze și căldură.

„Noi suntem tare îngrijorați de situația oamenilor cu venituri mici și nu doar, pentru că înțeleg că și oamenii cu venituri medii sunt afectați de aceste creșteri.

Acest lucru se întâmplă peste tot, și în țări cu venituri mai dezvoltate oamenii au aceste obiecții la creșterea prețurilor la energie. În cazul nostru Guvernul a venit să compenseze în special pentru cei cu venituri mai mici un anumit volum de gaze (...).

Am discutat și cu UE să avem mai multe fonduri, în anii care urmează, ca să putem investi în eficiența energetică și aici e vorba și de blocuri de apartamente din orașele noastre.

Totodată, amintesc că Guvernul a anunțat că va compensa parțial tarifele la energia termică. Repet: este o situație nefericită, Guvernul oferă compensații pornind de la resursele disponibile, dar nu Guvernul crește aceste prețuri”.

La întrebarea adresată de Jurnal TV de ce evită criticile la adresa actualei conduceri a întreprinderii Moldovagaz și a managementului defectuos din această instituție, Maia Sandu a răspuns:

„Nu evit nici într-un caz critica la adresa întreprinderii „Moldovagaz”, dimpotrivă, de-a lungul anilor am vorbit despre faptul că a fost o companie ținută departe de ochii lumii.

Curtea de Conturi nu a ajuns acolo timp de 20 de ani, chiar și atunci când, după 2017, legislația îi permitea acest lucru. Toți am citit tot felul de analize în presa de investigație că la Moldovagaz s-au întâmplat abuzuri și cheltuieli nejustificate, acum aceste datorii sunt sub un mare semn de întrebare din cauza administrației proaste de la Moldovagaz. (...)

Dimpotrivă, cred că e nevoie de un control la Moldovagaz prin Curtea de Conturi, dacă se poate schimba legea, pentru toată perioada aceasta în care bănuim că s-au întâmplat multe ilegalități.

Cât privește actuala conducere, nu am lăudat-o niciodată. E nevoie de un audit care va investiga activitatea ei. Vreau să văd analize pe decizii, pe cheltuielile acestei companii care, din păcate, dacă sunt acceptate de ANRE, sunt incluse în tarife.

Maia Sandu, despre propunerea de a-l numi pe consilierul prezidențial Veaceslav Negruța în Consiliul de Administrație al Moldovagaz.

„Este adevărat că Guvernul l-a propus pe consilierul meu, Veaceslav Negruța, în Consiliul de Administrație. Nu avem încă acceptul, dar cred că este o decizie bună, pentru că în această situație dificilă avem nevoie în Consiliu din partea APP-ului de un om care este bine intenționat și va înțelege ce se întâmplă acolo.

De-a lungul anilor statul a pus oameni în acel Consiliu care au fost parte la toate mișmașurile de la Moldovagaz, acum dorim să avem oameni acolo care înțeleg ce se întâmplă și care să ne informeze corect despre deciziile care se iau”.

Maia Sandu, despre funcția vacantă de viceprim-ministru pentru Reintegrare:

„Premierul Natalia Gavrilița trebuie să vină cu o propunere pentru această funcție. Deocamdată, nu a venit cu o asemenea propunere și, respectiv, nu am cum să dau detalii când se va întâmpla”, a răspuns Maia Sandu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.