Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu: Dacă nu se rezolvă problema anticipatelor, există altă opțiune

Euro Topics
Maia Sandu

Președintele Maia Sandu spune că nu va demara consultările cu fracțiunile parlamentare, pe motiv că acestea își schimbă foarte frecvent deciziile, inclusiv în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului și alegerile anticipate.

Vezi și: Deputat: Parlamentul Moldovei poate fi dizolvat după 23 martie 2021

Șeful statului spune că va analiza posibilitățile de depășire a crizei politice cu exponenții societății civile și doar după aceea va reveni cu o nuanțare a poziției generale care constă în organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Președintele mai spune că nu va desemna candidatul susținut de o „majoritate parlamentară coruptă” și că este gata să meargă la referendum pentru ca cetățenii să dea o notă acțiunilor sale.

Președintele Maia Sandu spune că așteaptă data de 23 martie, când se împlinesc  trei luni de la demisia Guvernului Chicu. Potrivit șefului statului, dacă timp de trei  luni de la demisia Guvernului, nu este învestit un alt Executiv, acest lucru ar putea servi drept temei pentru dizolvarea Parlamentului, conform unor interpretări anterioare ale Curții Constituționale.

„Dacă nu se poate rezolva problema anticipatelor în Parlament, există cealaltă opțiune - referendum. E adevărat, acest referendum ar prelungi procesul, totuși, nu va fi o amânare de  2 ani. În acești 2 ani doar s-ar perpetua corupția, sărăcia și disperarea”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Șefa statului spune că învestirea oricărui guvern cu mandat deplin în condițiile actualei legislaturi nu va face decât să prelungească actuala agonie politică.

„Strategia mea este să se ajungă la anticipate. Nu am de gând să accept un Guvern susținut de corupți, care ar continua să controleze instituțiile statului. Dacă ei nu sunt de acord cu anticipatele, mergem la referendum, și atunci poporul să decidă. Esența democrației asta este. Decizia oamenilor va fi obligatorie și pentru mine și pentru Parlament”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu dă de înțeles că nu va respecta decizia Curții Constituționale și nu va iniția consultările cu fracțiunile parlamentare, deși hotărârea CC din 23 februarie indică expres asupra necesității consultărilor.

„Această decizie a Curții ar fi perfectă în condiții de normalitate, noi acum încercăm să deoligarhizăm țara. Care este eficiența acestor consultări, în situația în care vedem o parte din partide complet inconsecvente? Eu voi discuta cu societatea civilă. În pofida acestei decizii a Curții, țara trebuie să meargă la anticipate. Eu nu încalc principiile democrației, eu doar vreau să creez condiții ca cetățenii să decidă”, a spus președintele țării, Maia Sandu.

În contextul în care sondajele arată că în următorul Parlament s-ar regăsi Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Socialiștilor, Partidul Șor și Partidul Nostru, Maia Sandu spune că noua configurație a Legislativului după anticipate nu ține de atribuțiile șefului statului. Potrivit ei, cetățenii vor decide cum ar trebui să arate următorul Parlament, obiectivul principal al instituției prezidențiale fiind organizarea unui scrutin liber și corect.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.