Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu, declarații despre propunerea noului prim-ministru al Republicii Moldova

captură facebook
Maia Sandu

Secretarul Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova şi consilierul prezidențial pe probleme de securitate, Dorin Recean, a fost nominalizat drept candidat la funcția de prim-ministru, un decret prezidenţial a fost semnat de președintele moldovean, Maia Sandu, scrie Rador.

După consultări cu fracțiunile parlamentare, Sandu a anunţat că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la guvernare, care are majoritatea în Parlament (63 de deputați), și-a anunțat sprijinul pentru candidatura lui Dorin Recean. Președintele Sandu a enunţat prioritățile noului Cabinet, menționând că obiectivele fundamentale ale autorităților rămân în continuare aderarea la UE, consolidarea democrației, a statului de drept și îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor.

"Am decis că este necesar să ne mişcăm mult mai rapid, să ne consolidăm potențialul prin numirea unui nou guvern. Acum întreaga lume traversează o perioadă dificilă, iar sarcina noastră este nu doar să supraviețuim, ci și să ne dezvoltăm, să progresăm. Economia țării și securitatea au nevoie de un al doilea suflu', a spus Sandu. Potrivit acesteia, 'noul guvern trebuie să lucreze la întărirea securității statului pentru a menține Republica Moldova în rândurile țărilor libere'. 'De asemenea, este necesar să ne concentrăm eforturile asupra redresării și dezvoltării economiei pentru a atrage cât mai multe investiții de înaltă calitate, nu numai pentru a face față provocărilor asociate creșterii prețurilor, ci și pentru a crea noi locuri de muncă, a crește salariile și a crește nivelul de trai', a spus Sandu.

Potrivit Maiei Sandu, noul guvern va trebui să continue reforma în justiție, în pofida opunerii rezistenței grupărilor de infractori. Vineri, premierul moldovean, Natalia Gavrilița, a anunțat demisia guvernului, după runde de consultări între miniștrii cabinetului și președinte. Potrivit Constituției, demisia primului ministru atrage după sine demisia întregului guvern.

Președintele țării a semnat Decretul privind demisia guvernului. Cabinetul continuă să-și îndeplinească atribuțiile până la depunerea jurământului de către noul guvern. Președintele ţării a desemnat un nou prim-ministru, după consultări cu grupurile parlamentare. În decurs de 15 zile, candidatura la funcția de prim-ministru este prezentată în parlament și supusă votului, la fel şi noul cabinet. Guvernul este aprobat cu majoritate simplă - 51 din cei 101 de deputați. Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, PAS, președintele Parlamentului moldovenesc, Igor Grosu, a declarat deja că săptămâna viitoare majoritatea parlamentară va exprima un vot de încredere guvernului Recean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.