Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu, despre organizarea Summitului Comunității Politice Europene în Moldova: Un semnal de solidaritate și sprijin pentru noi

euneighbourseast.eu
moldova ue

Organizarea Summitului Comunității Politice Europene (CPE) în Republica Moldova este un semnal de solidaritate și sprijin din partea comunității europene, a declarat președintele Maia Sandu la postul public de televiziune Moldova 1. Președintele a precizat că 50 de state au confirmat prezența la acest eveniment paneuropean de anvergură pentru R.Moldova oferind informații despre agenda summitului. Totodată, Maia Sandu nu a confirmat deocamdată prezența președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, conform deschide.md.

„Nu avem informații la acest subiect și acest subiect va fi unul confidențial, dar nu avem confirmări la moment și nu pot să vă spun”, a răspuns Maia Sandu fiind întrebată dacă președintele Ucrainei Volodimir Zelenski va fi prezent la Summitul CPE din 1 iunie.

Maia Sandu a oferit detalii despre subiectele ce vor fi discutate la acest summit, subliniind că o prioritate pentru R.Moldova rămâne integrarea europeană și conectarea la infrastructura UE.

„La acest summit se vor discuta subiecte actuale care țin de securitate inclusiv de securitatea din regiune, se vor discuta subiecte care țin de sistemul energetic, care rămâne o problemă pentru toată lumea, inclusiv proiecte pe care ar trebui să le facem împreună, vom discuta și subiectul conectivității. Pe noi ne interesează să ne conectăm cât mai repede la infrastructura Uniunii Europene”, a declarat Maia Sandu cu referire la subiectele care vor fi discutate la Summitul CPE din R.Moldova.

Președintele a menționat că majoritatea oficialilor europeni vor veni la Chișinău pe 1 iunie și vor ateriza pe Aeroportul Internațional din Chișinău. Maia Sandu s-a adresat locuitorilor din regiunea satului Bulboaca să manifeste înțelegere și să nu circule în acea zi.

„Vor ateriza la Chișinău. Locuitorii nu vor trebui să aibă nicio problemă, marea partea vor ateriza pe 1 iunie și vor merge direct la castelul de la Bulboaca. Avem o rugăminte către oamenii de acolo să nu circule în acea zi, pentru ceilalți oameni țara este liberă. Această investiție se răscumpără, să vă amintesc câte am primit anul trecut pentru Satul European, infrastructura drumurilor, dotarea spitalelor. E un gest de bunăvoință”, a spus președintele.

Maia Sandu a mai spus că au exista multe țări care au manifestat dorința de a organiza acest eveniment și faptul că Summitul CPE va avea loc în R.Moldova este un semnal de solidaritate și sprijin din partea comunității europene.

„Este o listă mare de doritori de a organiza acest eveniment, cred că este și un semnal de solidaritate și de sprijin din partea comunității în raport cu R.Moldova și Ucraina pentru că acest eveniment are loc aproape de hotarele cu Ucraina. Este un mesaj pentru noi că nu suntem singuri, că R.Moldova este importantă, că i se încredințează să organizeze un asemenea eveniment, că R.Moldova e un loc sigur și e parte din acest efort de a ridica țara la nivel internațional și de a o face să fie respectată”, a mai spus Maia Sandu.

Pe 1 iunie, R.Moldova va găzdui Summitul Comunității Politice Europene. Forul paneuropean își va ține lucrările la Castelul Mimi din satul Bulboaca. Autoritățile vor întreprinde măsuri sporite de asigurare a securității delegațiilor și menținerii ordinii publice.

Zilele de 1 și 2 iunie au fost declarate de Guvern zile libere, acestea urmând a fi recuperate prin prelungirea programului de muncă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.