Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu despre posibilitatea ca gazele în Moldova să fie întrerupte de Rusia din cauza războiului din Ucraina

stiri.md
Gazprom Moldovagaz

De când a început războiul în Ucraina, autoritățile R. Moldova nu au avut nicio discuție cu autoritățile Federației Ruse pe tema furnizării gazelor naturale. Declarații în acest sens au fost făcute de președintele Maia Sandu în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.

„Nu am avut nicio comunicare la nivel înalt de când a început războiul. Știm că urmau să aibă loc niște discuții pe problema furnizării gazelor, pentru că urma să se desfășoare un audit al datoriilor, din câte știu nu a fost nicio discuție, nici la nivelul ministerului care răspunde de problema gazelor și nici la nivelul altor ministere”, a declarat președintele.

Maia Sandu a comentat și informațiile apărute în ultima perioadă, potrivit cărora de la 1 mai Gazprom ar putea decide sistarea livrărilor de gaze naturale pentru R. Moldova și scenariul ar putea avea loc întrucât auditul ce urma să fie efectuat la Moldovagaz nu va fi gata în luna mai, iar R. Moldova nu va începe să-și achite datoriile, așa cum a fost convenit anterior. Informația a speriat o bună parte din populație.

„Această speculație probabil pornește de la faptul că în protocolul semnat în toamnă a existat o înțelegere despre inițierea discuțiilor pe restructurarea datoriilor pe care Federația Rusă încearcă să le înainteze R. Moldova și termenul pentru inițierea acestor discuții era 1 mai.

Între timp urmează să se facă acest audit. Din cauza războiului nu au fost suficiente aplicații pentru a selecta o companie de audit pentru a face auditul acestor pretinse datorii și respectiv procesul va fi amânat pentru o anumită perioadă. Dar nu există niciun semnal din partea Federației Ruse pe acest termen”, a afirmat Maia Sandu.

Președintele s-a referit și la informațiile potrivit cărora R. Moldova ar putea să achite gazele naturale primite de la Gazprom în ruble rusești.

„R. Moldova întotdeauna în contract a avut scrise valutele de plată, e și euro sau dolar și rubla rusească, asta a fost întotdeauna în contract, doar că s-au făcut în valutele altor țări. Pentru moment nu au intervenit schimbări aici și o să vedem cum vom merge lucrurile mai departe”, a spus președintele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.