Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă comune cu Emmanuel Macron: Pornim pe calea spre o Europă lărgită

Președinția Republicii Moldova
Maia Sandu

Pornim pe calea spre o Europă lărgită! Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Franței, Emmanuel Macron, și premierul Cehiei, Petr Fiala, la încheierea primului Summit al Comunității Politice Europene de la Praga, conform deschide.md.

”Vedem în Comunitatea Politică Europeană o platformă pentru a consolida încrederea și solidaritatea colectivă. Creăm Comunitatea în vremuri dificile, iar unul dintre primele sale obiective vor fi eforturile comune pentru restabilirea păcii durabile și a respectării dreptului internațional pe tot continentul european. Securizarea frontierelor și siguranța oamenilor rămân printre prioritățile noastre principale” a declarat șeful statului.

Potrivit ei, Europa poate obține pacea doar acționând colectiv și dând dovadă de solidaritate în aceste momente pline de greutăți.

”Începem prin a ajuta Ucraina să-și restabilească integritatea teritorială în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional. Suntem uniți în condamnarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei și a anexării ilegale a teritoriilor acesteia. Suntem uniți în angajamentul nostru de a ajuta Ucraina să-și mențină suveranitatea. Este nevoie de eforturi suplimentare pentru consolidarea securității europene pe termen mediu și lung” a mai declarat Maia Sandu.

Ea a mai vorbit și despre securitatea energetică în contextul crizei create artificial de Rusia în acest domeniu.

”Cert e că nu putem permite crizei energetice să ne pună în pericol democrația. Drumul pe care îl avem în față nu este ușor și doar împreună putem rezolva aceste provocări. Vom trece peste iarna aceasta, Europa va ieși mult mai puternică din ea... Acum, că liderii a 43 de țări au aflat despre problemele energetice ale R. Moldova, sunt încrezătoare că vom primi susținerea necesară. Dar, desigur, trebuie să acționăm rapid și să avem soluții specifice, pentru că prețurile reprezintă o problemă nu doar pentru Moldova, dar și pentru alte țări” a menționat șeful statului.

Emmanuel Macron și Petr Fiala i-au mulțumit Maiei Sandu pentru propunerea de a organiza un al doilea summit al Comunității Politice Europene, care va avea loc în câteva luni la Chișinău.

”Moldova își dorește foarte mult să fie gazda următoarei reuniuni a Comunităţii Politice Europene la Chişinău. Găzduirea celui de-al doilea summit al CPE în Moldova, o țară din vecinătatea estică, candidată recentă pentru aderarea la UE, este un semn de sprijin pe care îl prețuim foarte mult. Vă așteptăm cu drag la următoarea întrunire, la Chișinău, pentru a continua munca începută astăzi și a avansa cooperarea în cadrul CPE. E nevoie de eforturi continue pentru a face Europa mai puternică și mai rezistentă” a conchis șeful statului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.