Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu l-a înfruntat pe vicepremierul Rusiei: 'Obiectivul e cel al integrării europene şi implementarea Acordului de asociere la UE'

Deschide Moldova
Maia Sandu

Guvernul de la Chişinău va promova o politică externă previzibilă bazată pe obiectivul integrării europene şi implementarea Acordului de asociere la UE, dezvoltând în acelaşi timp relaţii reciproc avantajoase cu Federaţia Rusă, a declarat luni premierul moldovean Maia Sandu în cadrul întâlnirii cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, reprezentantul special al preşedintelui Rusiei pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale şi economice cu Republica Moldova, informează agenţia de presă Moldpres, citând Direcţia Comunicare şi Protocol a guvernului, potrivit agerpres.ro.

În acest context, Sandu a spus că prioritatea guvernului moldovean la etapa actuală este "democratizarea ţării şi asigurarea funcţionalităţii instituţiilor statului în interesul cetăţenilor".

Citește și: Scandal uriaș! Apare numele fratelui Laurei Codruța Kovesi

Cu această ocazie, Maia Sandu şi Dmitri Kozak au subliniat necesitatea relansării comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică, inclusiv în vederea eliminării tarifelor vamale pentru 14 categorii de produse, introduse în 2014 (anul semnării Acordului de asociere) şi a rezolvării problemelor legate de transporturi.

Părţile şi-au exprimat disponibilitatea de a relansa un dialog politic constructiv, bazat pe respect reciproc faţă de interesele naţionale. Maia Sandu a subliniat că nu există incompatibilităţi dintre Zona de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare UE-Republica Moldova şi zona de comerţ liber din cadrul CSI.

Cât priveşte regiunea transnistreană, Maia Sandu a atras atenţia asupra necesităţii de a se sista schemele ilegale de comerţ care dăunează tuturor statelor din vecinătate, dar şi asupra necesităţii de a se asigura transparenţa şi previzibilitatea în aprovizionarea regiunii cu gaze naturale.

Citește și: Anunț important al Vioricăi Dăncilă! Ce se va întâmpla cu Mugur Isărescu

Vicepremierul Kozak, care s-a aflat luni într-o vizită de lucru la Chişinău, a declarat presei, după discuţia cu premierul moldovean, că relaţiile moldo-ruse pot fi considerate dezgheţate, potrivit postului de radio Europa Liberă.

Mai multe media, între care Radio Chişinău şi Deschide.md au apreciat întâlnirea dintre Maia Sandu şi Dmitri Kozak drept "un dialog pragmatic având la bază interesul naţional al Republicii Moldova".

Într-o conferinţă de presă după întrevedere cu preşedintele Igor Dodon, vicepremierul Dmitri Kozak a declarat că "fosta guvernare, în frunte cu (liderul democraţilor) Vlad Plahotniuc, s-ar face vinovată de deteriorarea relaţiilor între cele doua state", informează Ziarul Naţional din Chişinău.

Citește și: Victor Ponta îl desființează pe unul dintre cei mai cunoscuți români: ‘O rușine’

El i-a felicitat pe moldoveni, în special pe reprezentanţii Partidului Socialiştilor şi pe cei ai Blocului ACUM, cu ocazia "rezolvării crizei politice".

"Vă felicit cu ocazia rezolvării crizei politice. A fost un pericol real de destabilizare a situaţiei. Mă bucur că PSRM şi ACUM au dat dovadă de inteligenţă şi au făcut o coaliţie de guvernare. Noi suntem interesaţi de relaţii reciproc avantajoase în domeniile economic, umanitar. Barierele la export vor fi înlăturate', a promis Kozak.

Unii observatori de la Chişinău, între care editorialistul de la Ziarul Naţional, Nicolae Negru, subliniase anterior că înrăutăţirea relaţiilor cu Rusia datează dinaintea venirii la putere a "democraţilor lui Plahotniuc". De fapt, potrivit acestora, deteriorarea relaţiilor moldo-ruse a început imediat după ce preşedintele comunist Vladimir Voronin a respins Memorandumul Kozak de federalizare a Republicii Moldova în 2003.

Ulterior, Moscova a instituit embargouri în serie şi taxe vamale la importurile din Republica Moldova după ce Chişinăul a semnat în 2014 Acordul de asociere dintre Republica Moldova şi UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.