Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu la Conferința de Securitate de la München: Moldova trebuie să facă parte din noua arhitectură europeană

Facebook
Maia Sandu

Războiul pe care Rusia lui Putin îl duce împotriva Ucrainei demonstrează că “neutralitatea nu ne poate apăra”, iar Republica Moldova trebuie să facă parte din noua arhitectură de securitate europeană, a declarat sâmbătă, pe scena Conferinței de Securitate de la München, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, transmite Calea Europeană.

„Când ne uităm la ceea ce face Rusia în Ucraina este limpede că neutralitatea nu ne poate apăra. Neutralitatea te poate apăra doar atunci când celelalte state o respectă”, a spus Maia Sandu, în cadrul unui panel de dezbateri intitulat “Dincolo de NATO: Parteneriate pentru securitatea europeană” și la care au mai luat parte secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, premierul Danemarcei, Mette Frederiksen, și președintele Finlandei, Sauli Niinisto.

Sandu a avut aceste remarci în urma unei întrebări venite din partea unui parlamentar ucrainean.

Ea a recunoscut că, în prezent, decidenții politici nu au suficient sprijin popular pentru a schimba acest statut de neutralitate cuprins în constituție: “Știm asta și înțelegem asta”.

Președintele R. Moldova a spus că “de învinovățit” pentru lipsa sprijinului cetățenesc pentru o astfel de măsură este propaganda rusă.

„Una dintre dintre pistele propagandei ruse este aceea că neutralitatea înseamnă că țara nu ar trebui să își consolideze sectorul apărării. Acest lucru nu are niciun sens, dar din nefericire sunt mulți cetățeni care sunt speriați de război și care cumpără acest tip de propagandă”, a spus ea.

În schimb, Maia Sandu a precizat că această discuție despre neutralitate nu înseamnă că Republica Moldova nu trebuie ajutată.

„Dată fiind situația, nu este o discuție despre schimbarea neutralității, dar în mod clar Moldova ar trebui ajutată să își consolideze sectorul apărării și Moldova ar trebui să facă parte din noua arhitectură de securitate europeană”, a conchis ea.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut că aliații trebuie să ofere ajutor pentru R. Moldova și a precizat că NATO respectă deciziile acestei țări.

„Trebuie să oferim ajutor, toate tipurile de ajutor, cât mai curând posibil pentru Republica Moldova. Georgia și Ucraina, două alte țări care au experimentat agresiunea Rusiei, aspiră să adere la NATO. Republica Moldova nu a luat o decizie pentru a aspira la aderarea la NATO și respectăm complet asta. Dacă există o altă lecție suplimentară care trebuie învățată din războiul, este că trebuie să ajutăm țările vulnerabile la agresiunea Rusiei cât mai repede și cât mai curând posibil”, a spus el.

Prezența Maiei Sandu la Conferința de Securitate de la München vine în contextul în care situația de securitate din jurul Republicii Moldova este acutizată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, țara cuprinsă între Prut și Nistru fiind nevoită să facă față consecințelor provocate de acest conflict, inclusiv fluxuri de refugiați, criză energetică generată de șantajul Rusiei sau rachete rusești care violează spațiul aerian al R. Moldova și care au căzut pe teritoriul acestei țări.

De altfel, săptămâna internațională care se încheie cu lucrările MSC a debutat cu afirmațiile Maiei Sandu, care a declarat luni că Rusia plănuiește să implice diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să atace instituții ale statului și să ia ostatici, subliniind că “prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”.

În același timp, la Chișinău a fost instalat joi un nou guvern condus de Dorin Recean, fost consilier pentru securitate și apărare al președintelui R. Moldova, noul premier afirmând la votul de învestitură din Parlament că statutul de neutralitate al țării, definit prin Constituție, nu asigură securitatea în caz de agresiune. “Nu trebuie să confundăm apărarea cu neutralitatea”, a spus Recean.

Evaluările Maiei Sandu privind planurile de complet ale Rusiei au fost făcute publice după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis celor 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană că Ucraina a interceptat planurile serviciilor secrete rusești de a distruge Republica Moldova.

La Conferința de la München, Zelenski a avertizat că Rusia caută modalități să “sugrume” R. Moldova în timp ce Occidentul încă negociază livrări de tancuri către Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.