Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu la Kiev: Știm și că suntem un poligon de încercare pentru Rusia

deschide.md
maia sandu Volodimir Zelenski

Republica Moldova este victima războiului hibrid pornit de Rusia, și dacă Moscova va avea succes, atunci aceleași metode vor fi folosite și în alte state. Declarația a fost făcută de președintele R.Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și președintele Consiliului European, Charles Michel, la Kiev, conform deschide.md.

În luare de cuvânt, șeful statului i-a mulțumit lui Zelenski pentru sacrificiul soldaților ucraineni, fără rezistența cărora R.Moldova ar fi fost următoarea cale a rușilor.

Domnule Președinte Zelenski, astăzi vă mulțumesc în numele cetățenilor Republicii Moldova pentru sacrificiul imens pe care soldații Dumneavoastră îl fac pe câmpul de luptă pentru a rezista în fața brutalității Rusiei și pentru sacrificiul pe care toți ucrainenii îl fac pentru ca țara lor să rămână liberă și independentă. Fără această rezistență, noi în Moldova știm că țara noastră ar fi următoarea în calea Rusiei. Următoarea și probabil nu ultima”, a declarat Maia Sandu.

Președintele a menționat că sprijinirea Ucrainei înseamnă și susținerea planului lui Zelenski de pace în zece puncte, iar Chișinăul va susține aceste acțiuni: „Puteți să vă bazați pe noi să fim avocați vocali ai obiectivelor Dumneavoastră. Sunt și obiectivele noastre”.

Vorbind despre războiul hibrid pornit de Rusia împotriva R.Moldova, Maia Sandu a declarat că aceste atacuri nu par să contenească.

Cu cât mai repede ne vom îndrepta înspre UE, cu cât mai aproape vom fi de o eventuală calitate de stat membru al uniunii, cu atât mai puternice și mai sofisticate vor deveni atacurile pentru a ne împiedica drumul”, a adăugat președintele Republicii Moldova.

În discursul său, șeful statului s-a referit și la alegerile locale din 5 și 19 noiembrie, care s-au desfășurat în R.Moldova.

În cursul acestei luni, prin intermediul unor interpuși criminali care fac jocurile murdare ale Moscovei, partide, create pentru a promova obiectivul Rusiei, au încercat să obțină victoria prin mituire și să plătească pentru voturi - aducând pe ascuns bani pentru a-și finanța activitățile. Mă bucur să vă spun că instituțiile noastre le-au dejucat tentativele. Nu puteam permite ca aceste lucruri să se întâmple. Știm și că suntem un poligon de încercare - dacă Rusia va avea succes în Moldova, va încerca să utilizeze aceleași metode și în altă parte în Europa”, a declarat Maia Sandu.

Președintele a vorbit și despre reforma justiției în R.Moldova. Potrivit ei, R.Moldova se reformează pentru a se pregăti să fie membru UE: „Reformăm sistemul de justiție și combatem corupția, precum și influența toxică a foștilor oligarhi, mulți dintre ei agenți de influență ai Rusiei”.

În fața strategiei Rusiei de tip «dezbină și stăpânește», unitatea noastră este cea mai puternică apărare. Trebuie să acționăm cu o singură voce, să arătăm că voința noastră colectivă este de neclintit”, a punctat șeful statului moldovean.

Amintim că, astăzi, președintele R. Moldova se află într-o vizită neanunțată în Ucraina, unde a participat la mai multe activități solemne, dar și a avut o întrevedere cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, precum și cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.