Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu, la Strasbourg: Sunt hotărâtă să construiesc în Moldova un stat de drept

Consiliul Europei
Maia Sandu

„Sunt hotărâtă să repun țara pe calea dezvoltării democratice și să construiesc în Moldova un stat de drept. Poporul nostru vrea și merită instituții care să lucreze în interesul oamenilor”.

Este declarația președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, făcută la Strasbourg, la lansarea Planului de Acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru 2021-2024, transmite jurnal.md.

„Mă bucur să iau parte astăzi la lansarea oficială a Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru 2021-2024. Acest eveniment ar fi trebuit să aibă loc la Chișinău, însă pandemia ne-a schimbat planurile - mă bucur să particip la eveniment aici, în frumosul oraș Strasbourg”, a menționat Maia Sandu în debutul discursului său.

Șefa statului a aăugat că Moldova a avut o relație foarte productivă cu Consiliul Europei din momentul aderării la organizație în 1995, care a fost ca un fel de academie a democrației, aflată în perioada de tranziție post-sovietică. Cu ajutorul Consiliului, în RM au fost adoptate legi, au fost puse bazele unor noi instituții-cheie și au fost educați cetățenii în spiritul respectului pentru stat de drept și pentru drepturile și libertățile omului.

„Vă suntem foarte recunoscători pentru acest sprijin. Însă, precum știți, mai avem mult de muncit”, a menționat președintele RM.

Din 2012, Consiliul Europei și Moldova și-au structurat cooperarea în cadrul unor Planuri de acțiuni multianuale cu intervenții în anumite domenii-cheie. Maia Sandu a accentuat că, în pofida unor regrese și a tensiunilor politice, primele două Planuri de acțiuni au obținut rezultate bune în sectoarele de intervenție.

Cel de-al treilea Plan de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova - documentul care a fost astăzi - va continua în direcția stabilită de eforturile precedente.

„Lupta împotriva corupției și reforma justiției sunt prioritatea numărul unu al acestei foi de parcurs. Precum știți, acestea reprezintă, de asemenea, și prioritățile mele pentru Republica Moldova. Apreciez proiectele incluse în Planul de acțiuni care au drept scop creșterea responsabilității și independenței sistemului judecătoresc și dezvoltarea capacității instituțiilor de drept de a lupta cu corupția și spălarea banilor. Acest plan nou va continua eforturile de îmbunătățire a legislației și practicii electorale, a legislației și practicilor ce guvernează internetul și mass-media, precum și cele de combatere a violenței împotriva femeilor și copiilor”, a spus Maia Sandu.

La fel Planul de acțiuni pentru 2021-2024 conține soluții pentru gestionarea pandemiei de Covid-19, inclusiv intervenții pentru apărarea drepturilor omului în sectorul de sănătate, dar și consolidarea autonomiei administrației locale.

„Fiind o țară lovită puternic de pandemie, salutăm asistența oferită pentru a depăși consecințele sociale ale crizei. În numele moldovenilor, le mulțumesc tuturor donatorilor care au donat deja fonduri în sprijinul noului Plan de acțiuni. Sper că resursele necesare pentru implementarea agendei noastre vor fi acumulate în timp util. Noul Plan de acțiuni vine să reconfirme angajamentul Republicii Moldova de a intensifica cooperarea noastră cu Consiliul Europei și intenția noastră de a continua schimbările în țară. Mult succes echipelor care vor implementa acest nou program”, a mai spus Maia Sandu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.