Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu le recomandă primarilor români să se documenteze în privința primarului Chișinăului, Ioan Ceban: Este pe o listă a Departamentului de Stat al SUA

captura TV
Maia Sandu

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj pentru primarii și președinților de consilii județene din România cărora primarul general Ion Ceban le cere bani și proiecte pentru Chișinău.

Șefa statului „le-a recomandat să se documenteze mai bine despre situația de la Chișinău și din Republica Moldova”. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru G4Media, transmite Știri.md.

„Le-aș recomanda să se documenteze mai bine despre situația de la Chișinău și din Republica Moldova. Ion Ceban, sau cel puțin partidul pe care îl conduce apare în această listă a Departamentului de Stat. Repet, știm că există forțe interne și forțe externe care încearcă să destabilizeze situația în Republica Moldova. Obiectivul nostru este să menținem pacea și siguranța”, a spus Maia Sandu.

Recomandarea șefei statului a fost făcută în contextul în care partidul condus de primarul Chișinăului, Ion Ceban, Mișcarea Alternativ Națională, a apărut în materialul prezentat de Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei (OFAC).

Mai exact, în material apare informația că ofițerul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Iurii Gudilin, persoană ce a căzut sub sancțiunile Statelor Unite ale Americii (SUA), împreună cu echipa sa a oferit oferit sprijin unui grup politic de opoziție, și anume Mișcării Alternative Naționale (MAN).

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Kent Logsdon, a venit cu precizări în acest context. Potrivit oficialului american, sancțiunile nu se referă la partid, dar la persoana care a căzut sub sancțiunile SUA, ofițerul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Iurii Gudilin.

Primarul general al municipiului Chișinău Ion Ceban a anunțat la 28 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă că a depus cerere de chemare în judecată pe numele prim-ministrei Natalia Gavrilița și a ministerului Justiției Sergiu Litvinenco, dar și o cerere către Consiliul Audiovizualului (CA) pentru defăimarea proiectului politic Mișcarea Alternativă Națională (MAN), dar și a sa personală și pentru distribuirea știrilor pe care le cataloghează ca fiind „false” și reflectarea „eronată” a subiectului abordat.

Reprezentanții Guvernului și Sergiu Litvinenco au venit cu reacții. Astfel, cei doi membri ai Executivului susțin că numele edilului nu a fost rostit în conferința de presă din 26 octombrie, adăugând că acțiunile lui Ion Ceban sunt un „semn de frustrare”.

Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei (OFAC) a anunțat că persoanele persoanele și entitățile sancționate, la 26 octombrie, includ oligarhi recunoscuți la scară largă pentru capturarea și coruperea instituțiilor politice și economice ale R. Moldova și cei care acționează ca instrumente ale campaniei de influență globală a Rusiei, care urmăresc să manipuleze Statele Unite și aliații și partenerii săi, inclusiv R. Moldova și Ucraina.

Amintim că, începând de la 26 octombrie, Statele Unite ale Americii a impus sancțiuni împotriva a 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție în R. Moldova. În listă se regăsesc oligarhii fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc. Aceste sancțiuni interzic orice tranzacții efectuate de către persoane din SUA – și orice alte tranzacții pe teritoriul sau care tranzitează Statele Unite – care implică orice proprietate sau interese aparținând persoanelor sancționate.

Interdicțiile includ efectuarea oricărei contribuții sau furnizarea de fonduri, bunuri sau servicii de, către, sau în beneficiul oricărei persoane sancționate sau primirea oricărei contribuții sau furnizări de fonduri, bunuri sau servicii de la o astfel de persoană.

Guvernul SUA aplică aceste sancțiuni în baza a două acte juridice diferite. Fostul lider al PDM este sancționat în baza ordinului executiv 13818 care are la bază și pune în aplicare legea Magnitsky pentru rolul său semnificativ în corupția din Republica Moldova. Cât privește deputatul fugar Ilan Șor, sub sancțiuni cade și soția acestuia - Sara Șor, cunoscută mai mult cu numele scenic Jasmin, Partidul ȘOR și câțiva cetățeni și entități ruse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.