Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu, politician moldovean: „Clasa politică de la Chișinău a expirat și trebuie schimbată”

maia2

Într-un interviu la Realitatea TV, Maia Sandu, fostul ministru al Educației din Republica Moldova, a vorbit despre nevoia de schimbare politică, dar și despre nevoia de a asigura un minim de stabilitate înainte de a avea alegeri anticipate. Ea crede că, în ciuda fiasco-ului ultimelor coaliții guvernamentale, tema integrării europene nu a fost abandonată de populația Republicii Moldova.

Despre situația din Moldova

Maia Sandu a insistat asupra faptului că protestele actuale nu sunt împotriva unui guvern pro-european ci împotriva corupției. Ea dorește stabilizarea situației de către actualul guvern și, abia apoi, desfășurarea unor alegeri anticipate.

„Eu cred că această guvernare nu este legitimă (...) în acelaşi timp îmi dau seama că în alegeri anticipate nu putem să mergem dintr-o criză profundă.(...) Este nevoie de o perioadă de stabilizare”.

Totuși, alegerile anticipate nu ar trebui să aibă loc mai târziu de finalul anului.

Ea nu crede că, pe termen mediu, partidele pro-ruse sunt favorite în alegeri. Ele apar acum ca favorite în sondaje deoarece nu există alternative oficiale pe zona de centru dreapta. (Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Demnitate și Adevăr nu sunt, încă, înregistrate, n. red). Abia dacă alegerile se vor ține la termen, se teme Maia Sandu, partidele din actuala coaliție vor compromite definitiv ideea europeană.

În privința manifestațiilor, Sandu consideră că „peste 80% din cei din stradă sunt oameni care susţin parcursul pro-european”.  Ar fi preferat ca manifestația să rămână una civică, fără prezența pe scenă a vreunui lider politic. Dar, spune ea, „nu trebuie să anulăm acest proteste, pentru că asta îşi doreşte guvernarea”.

Sandu este dispusă să discute cu Guvernul despre oprirea fraudelor din sistemul bancar, aprobarea legii procuraturii și a altor legi ce țin de combaterea corupției. Ea cere membrilor actualei coaliții să dovedească că sunt diferiți de predecesorii lor.

Despre relația cu România

Maia Sandu susține că a privit inițial cu reticență poziția României față de învestirea guvernului Filip, dar salută faptul că sprijinul țării noastre față de acesta este condiționată de continuarea reformelor.

„În primele zile atunci când a fost numit acest guvern (...) într un mod foarte rușions (...) au apărut mai multe comunicate inclusiv ale țărilor străine (și) nu s-a înţeles foarte bine. (...) Pe mine m-a bucurat comunicatul văzut astăzi după întâlnirea celor doi prim miniștri (...) pentru că sunt lucruri despre care şi eu am vorbit, (...) condiţionalităţi”, a declarat ea.

În privința unirii Republicii Moldova cu România, Sandu spune că acest ideal a fost luat ostatic de partidele politice.

 „În Republica Moldova nu au existat dezbateri publice. Au existat partide politice care parazitează această temă”.

Alte teme

Despre Vladimir Voronin, Maia Sandu spune că acesta „este autorul unui sistem de control al instituțiilor statului, din păcate preluat și dezvoltat de cei ce se declară pro-europeni”.

Despre relația cu PLDM (partidul lui Vladimir Filat și Valeriu Streleț) Maia Sandu a declarat:

„În timp ce noi făceam reforme serioase la Ministerul Educației (...) aceşti bani (miliardul furat, n. red.) dispăreau din sistemul bancar și de aceea nu am ajuns să devin membru (PLDM, n.red)”.

În cursul zilei de marți, 26 ianuarie, Sandu s-a întâlnit cu Marian Preda, Președintele Senatului Universității București, Alina Gorghiu, co-președintele PNL, cu Traian Băsescu, președintele Mișcării Populare, precum și cu deputatul liberal Ovidiu Raețchi.

maiaSandu

”Am avut o întrevedere cu domnul deputat Ovidiu Raețchi, reprezentant al Diasporei românești în Parlamentul României. Am discutat despre situația politică din Moldova, dar și despre condițiile grele în care trăiesc cetățenii moldoveni într-o țară sufocată de corupție. Opiniile mele și ale domnului Raețchi sunt comune în ce privește reforma clasei politice și nevoia de implicare a omenilor tineri în politica din Republica Moldova”, a scris pe pagina ei de Facebook.

gorghiuSandu

”În dimineața aceasta am fost la Universitatea București, unde m-am întâlnit cu Președintele Senatului Universității București, domnul profesor Marian Preda. 

Am discutat despre viitorul învățământului superior din Republica Moldova, dar și despre situația social-politică din țara noastră. 

Am găsit în domnul Marian Preda un prieten, un susținător al reformelor din sistemul de învățământ, dar și un om care ne poate ajuta cu, expertiza lui, în elaborarea politicilor publice în domeniul social”.

PredaSandu

Maia Sandu este fost ministru al Educației în Republica Moldova și, înainte de aceasta, economist la Banca Mondială. În iulie 2015, numele ei a fost vehiculat ca un posibil candidat la funcția de prim-ministru din partea PLDM. Printre condițiile puse de Sandu atunci s-a numărat demiterea șefului băncii naționale și a procurorului general și înlocuirea lor cu oameni integri în urma furtului unui miliard de dolari din băncile moldovenești. Maia Sandu, împreună cu un grup de iniţiativă, strânge semnături pentru înfiinţarea Partidului Acțiune și Solidaritate. Ea a participat la protestele care au loc la Chișinău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.