DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Maia Sandu: Moldovenii plătesc un preț de două ori mai mare decât românii. Este o povară foarte mare

inquamFOTO/Octav Ganea
Maia Sandu

„Tarifele la gaze au crescut de patru ori doar în ultimul an iar cetățenii noștri plătesc un preț de două ori mai mare decât prețul pe care îl plătesc cetățenii României”, susține președintele Republicii Moldova într-un interviu pentru Hotnews. Maia Sandu a anunțat că a venit la București pentru a negocia cu România un contract pe termen lung pentru furnizarea de gaze:

Reporter: Să vorbim despre situația economică grea în care se află în acest moment în Republica Moldova. Inflația a depășit 30%, prețul gazelor pe care îl plătește cetățeanul din Republica Moldova este dublu față de cel din România, de exemplu. În primul rând, aș vrea să vă întreb de ce plătește Moldova un preț atât de mare pentru gaze?

Maia Sandu: Republica Moldova a semnat un nou contract cu Gazprom în toamna anului trecut și l-a semnat într-o situație complicată, cu două zile înainte de expirarea contractului precedent, Gazprom a zis că nu mai este de acord să semneze contractul pe care îl negociasem până atunci și a redeschis negocierile.

Aceasta se întâmpla în situația în care prețurile la gazele naturale au început să crească destul de mult și atunci guvernul a reușit să negocieze o formulă care în situație normală ar fi fost bună, acceptabilă.

Această formulă presupune un preț mai mic iarna și un preț mai mare vara ținând cont că iarna consumăm cele mai multe gaze. Repet, această formulă ar fi fost una potrivită dacă nu aveam aceste creșteri anormale de de prețuri pe piața internațională.

Cum prețul este legat de prețul pe piață, de fiecare dată când crește prețul pe piață, atunci crește și prețul pe care îl plătim noi Gazpromului. Nu vedem sfârșitul acestor evoluții nefericite pe piața gazelor.

Evident că războiul din Ucraina a complicat lucrurile și mai mult, respectiv din acest motiv am ajuns să plătim un preț foarte înalt. În cazul altor țări, bănuiesc că au contracte semnate anterior pe termen lung, fără ca aceste contracte să aibă legătură directă cu prețul de piață.

Reporter: Să dăm un exemplu concret, să înțeleagă și publicul din România, care poate nu e așa de familiarizat cu ce se întâmplă în Moldova: Cât trebuie să plătească pentru gaz un cetățean moldovean? În condițiile unui salariu mediu de acolo.

Maia Sandu: Bineînțeles, depinde de consum. Depinde dacă gazele naturale sunt folosite pentru încălzire sau dacă există alte surse de încălzire. Dar faptul că tarifele au crescut de patru ori doar în ultimul an și faptul că cetățenii noștri plătesc un preț de două ori mai mare decât prețul pe care îl plătesc cetățenii României, ținând cont de diferența majoră între veniturile cetățenilor din țările noastre, evident că este o povară. Este foarte mare.

În iarnă guvernul a venit cu compensații pentru toată populația. Atunci speranța era că în primăvară lucrurile se vor normaliza, prețurile vor scădea. Din păcate, nu au scăzut în această vară au crescut.

Asta ne-a împiedicat să facem rezerve, pentru că la așa preț este foarte complicat pentru noi să cumpărăm gaze. Și acum ne-am pomenit în situația în care nu este clar dacă va continua livrarea de gaze din Federația Rusă.

Nu avem răspunsuri clare, nu există predictibilitate, chiar dacă avem un contract și nu am reușit să găsim alternative, pentru că toată lumea caută gaze astăzi, iar Republica Moldova, fiind un consumator mai mic, nu este neapărat foarte interesant pentru cei care vând gaze.

De asta sunt astăzi aici, la București, ca să convenim niște soluții de urgență în cazul în care scenariile cele mai proaste se vor adeveri.

Reporter: Ce ar putea să facă România în acest moment?

Maia Sandu: Noi suntem interesați să semnăm un contract pe termen lung pentru un anumit volum de gaze și discutăm această opțiune. Adică Republica Moldova să cumpere gazele din România. Așa este. Știm că România va crește producția, deci volumele pe care le va produce vor crește în următorii ani și credem că în acest context putem să semnăm un contract pe termen lung.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.