Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu și Laura Codruța Kovesi, în clasamentul anual 'Politico' al celor mai influenți oameni din Europa

politico.eu
maia sandu laura codruta covesi

POLITICO a publicat clasamentul anula al celor mai influenți oameni din Europa. Pe lângă cea mai puternică persoană de pe continent, lista este împărțită în trei categorii - făcători, visători și perturbatori - fiecare reprezentând un tip diferit de putere, conform deschide.md

Cel mai puternic om din Europa, conform clasamentului, este premierul italian Mario Draghi.

În clasament se regăsește și președintele R. Moldova, Maia Sandu. Ea a fost inclusă în categoria „Visători” și are drept descriere cuvântul „funambulul”.

N.R. - FUNAMBÚL, -Ă, funambuli, -e, adj., s. m. și f. (Persoană) Acrobat care merge/umblă pe sârmă/funie.

„În calitate de președinte al Moldovei, provocarea Maiei Sandu va fi echilibrarea Estului și Vestul, în timp ce navighează în cea mai săracă țară din Europa din apele tulburi în care a fost blocată de la sfârșitul Războiului Rece. Liderul cel mai sincer reformist al țării de când s-a despărțit de Uniunea Sovietică în urmă cu trei decenii, Sandu are acum spațiul politic pentru a începe să-și promoveze agenda de reforme interne.. Aceasta include angajamente de a pune capăt fărădelegii și de a elimina corupția, ridicând în același timp nivelul de trai și declanșând o economie națională sclerotică.

Sandu a câștigat pentru prima dată funcția în 2020, dar Partidul ei pentru Acțiune și Solidaritate a asigurat o alunecare de teren la alegerile parlamentare din acest an, dând echipei sale controlul asupra pârghiilor critice ale puterii executive. Lucrurile au început de atunci să se miște mai repede. Au fost numiți noi procurori șefi și au fost declanșate anchete, în timp ce mulți din elita ex-oligarhică a țării au fugit.

Sandu – un fost oficial al Băncii Mondiale, în vârstă de 49 de ani, ce a studiat la Harvard, care se pare că se bucură de o relație caldă cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen – este nesfârșit pro-UE. Cu toate acestea, ea a avut grijă să mențină Moscova pe poziție, nedorind aderarea la NATO și promovând aderarea la UE ca o aspirație pe termen lung în loc de o prioritate politică. În loc să declanșeze un cutremur geopolitic, ea spune că visul ei este „a construi Europa acasă”.

Acest act de frânghie este deosebit de important pentru securitatea energetică a micuței țări, Moldova încheie simultan un nou acord de furnizare de gaze cu Rusia, în timp ce aprovizionează alternative prin Ucraina, plătite cu granturi UE. Ceea ce s-a chinuit până acum Sandu să abordeze este o problemă mult mai greu de echilibrat: disputa asupra Transnistriei, o republică separatistă susținută de trupele ruse. Deși a cerut trupelor să plece, încă nu există nicio perspectivă de a rezolva unul dintre conflictele înghețate ale Europei”, așa o rezintă „Politico” pe Maia Sandu.

Laura Codruța Kovesi (THE LONG ARM OF THE LAW - BRAȚUL LUNG AL LEGII) are misiunea de a curăți Europa. În calitate de prim procuror-șef al Uniunii Europene, ea are mandatul de a elimina frauda care implică fonduri UE și crima organizată, o premieră pentru bloc, exact când aceasta începe să transfere miliarde de numerar în fonduri de recuperare către capitaluri. Aceasta îi conferă o mare putere, chiar dacă încă se bazează pe instanțele naționale pentru a desfășura procese reale.

În condițiile în care statul de drept se ridică în fruntea agendei UE, toți ochii sunt asupra modului în care folosește un birou despre care spune că este „una dintre cele mai importante locuri de muncă din UE”. Kövesi este deja un nume important în România natală (și-a câștigat un loc într-un POLITICO 28 anterior pentru munca sa de acuzare a politicienilor corupți în calitate de șef al Direcției Naționale Anticorupție a României), conform politico.eu

Și la noul ei loc de muncă, ea a început rapid. În primele patru luni ale mandatului ei, care a început în această vară, echipa Parchetului European (EPPO) s-a ocupat de peste 2.000 de sesizări de infracțiuni și 350 de investigații, ajungând la un uriaș de 4,6 miliarde de euro în cheltuieli bugetare ale UE. „Nu există o țară curată”, a spus ea pentru POLITICO. „Avem criminali în Europa de la Est până la Vest. Avem crima organizată peste tot în Europa. Rolul meu este să mă asigur că legea este egală pentru toată lumea.”

Deja se confruntă cu limitele biroului ei. Până acum, doar 22 din cele 27 de țări ale UE s-au pus sub jurisdicția ei, iar Slovenia a început să respingă, refuzând să numească procurorii pe care Kövesi ar avea nevoie pentru a efectua investigații în țară. Ea dorește, de asemenea, ca UE să aprobe angajarea a încă 120 de angajați pentru sediul EPPO din Luxemburg. Totuși, Kövesi se așteaptă ca primul ei rechizitoriu să vină înainte de sfârșitul anului, deoarece încearcă să demonstreze că sistemul instituit de UE poate funcționa. „Vom lupta cu oameni puternici, vom investiga oameni puternici”, a spus Kövesi.

Clasamentul poate fi văzut AICI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.