Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu susține că politica externă a Republicii Moldova va fi foarte activă și bazată pe interesele naţionale

Președinția Republicii Moldova
Maia Sandu

Într-un interviu pentru "Kommersant", Rusia, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că că "lupta geopolitică are loc indiferent de dorinţele Moldovei".

"Vrem să avem relaţii bune atât cu Occidentul, cât şi cu Orientul. Ne vom ghida de interesele noastre în aceste relaţii. Mai mult, vreau să spun că pentru noi relaţiile cu UE sunt fundamentale: asistenţa principală în toate domeniile vine din partea UE. Dar politica noastră economică externă va fi activă şi va rezulta din interesele Moldovei", a spus Sandu.

Referindu-se la relaţiile cu Rusia, ea a remarcat interesul Republicii Moldova într-un "dialog de fond pragmatic".

"Avem o agendă specifică cu privire la subiectele pe care trebuie să le abordăm. Când va exista un nou Guvern, acesta va începe să lucreze cu Guvernul rus, inclusiv se va opta pentru organizarea unei întâlniri cu preşedintele Federaţiei Ruse şi o vizită oficială. Trebuie să decidem ce format va fi cel mai bun pentru noi, pentru a discuta toate problemele atât cu preşedintele Rusiei, cât şi cu Guvernul", a spus ea.

Vorbind despre reglementarea conflictului transnistrean, preşedintele a subliniat necesitatea "aducerii în ordine a politicii de soluţionare".

"Opriţi planurile de corupţie şi contrabandă. Este foarte important să îmbunătăţim calitatea vieţii oamenilor din Moldova, iar, ulterior, concetăţenii noştri de pe malul stâng vor dori să găsească o soluţie cât mai curând posibil", a spus Sandu.

Potrivit ei, Moldova va lucra în formatul "5+2", respectând principiile reglementării conflictului.

"Aceasta ar trebui să fie o soluţie diplomatică paşnică în cadrul integrităţii teritoriale a ţării", a spus Sandu.

Întrebată despre principiul neutralităţii constituţionale, Sandu a spus că "neutralitatea va rămâne şi nimeni nu intenţionează să modifice Constituţia".

"În principiu, Moldova are probleme mari cu privire la securitate şi trebuie să participăm la iniţiative regionale pentru a asigura securitatea regională", a spus preşedintele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.