Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu: Vom continua să optăm pentru retragerea trupelor ruse din Moldova

Președinția Republicii Moldova
Maia Sandu

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a vorbit în „Interviurile lui Vitalie” despre situația tensionată din estul Ucrainei, dar și despre preocupările actuale ale statului pe care îl conduce.

„În contextul acestei crize, care este complicată pentru Republica Moldova așa cum este pentru alte țări, dar mai ales pentru noi, aici veniturile fiind mai mici decât în țările europene, se discută despre tot felul de scenarii sau despre opțiuni pe care le-ar avea Republica Moldova, despre faptul că guvernarea ar trebui să obțină un preț mai mic de la Gazprom decât cel pe care l-a obținut, și aici am făcut apel la toți să fim corecți, să nu se manipuleze opinia publică. Autortățile au obținut un preț care a putut fi obținut în aceste condiții dificile când prețurile pe piața europeană sunt foarte înalte” a declarat Maia Sandu, transmite Știri.md.

Întrebată care au fost condiționalitățile pe care Gazprom le-a pus pentru a semna acel contract Maia Sandu a răspuns că „Guvernul este cel care a negociat, eu am avut câteva discuții cu reprezentanți ai Federaței Ruse în perioada acelei crize și discuțiile mele au fost despre necesitatea continuării negocierilor și a modificărilor unei soluții, pentru că vă amintesc, nu doar că plăteam un preț foarte mare pe perioada negocierilor, dar mai exista și problema volumului insuficient pe care îl furniza Gazprom și de aici o sumedenie de probleme pentru Republica Moldova.

Dar, întreaga noastră echipă a reușit să țină departe de discuții alte subiecte decât cele propriu-zise care se refereau la contractul pe gaze.”

Maia Sandu: „Avem și noi scenarii pe care le considerăm și ne pregătim aceste scenarii”

Întrebată despre conflictul mocnit din Ucraina de est și dacă există posibilitatea declanșării unor acțiuni armate în zonă, Maia Sandu a răspuns:

„Noi monitorizăm situația și, bineînțeles, suntem foarte îngrijorați. Instituțiile noastre sunt vigilente. Avem și noi scenarii pe care le considerăm și ne pregătim aceste scenarii, dar ne dorim așa cum își dorește toată lumea să se identifice soluții pașnice la nivel regional de către forțele internaționale, astfel încât să nu trebuiască să punem în aplicare măsurile pe care le pregătim pentru aceste scenarii.”

Cum se pregătește Republica Moldova?

„Aceste scenarii sunt explicate și discutate de către experți în domeniu și sunt bine cunoscute pentru toată lumea, exact aceste scenarii le analizăm și noi. Ținem legătura cu partenerii noștri, ne informăm, și din studiile pe care le fac și din informațiile pe care le au partenerii noștri, dar, în general, nu este nimic confidențial, scenariile, repet, pe care le auziți discutate în presa internațională și regională acestea sunt și scenariile pe care le examinăm noi”, a declarat Maia Sandu.

Vorbind despre forțele militare din stânga Nistrului, Maia Sandu a menționat că „informația noastră este neoficială, pentru că instituțiile constituționale, organele noastre, nu au acces la acest teritoriu din stânga Nistrului și, repet, aceste informații sunt altfel decât oficiale și există o problemă majoră în a vorbi despre asta

În general, prezența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova sunt în contradicție cu constituția și cu prevederea de neutralitate a Republicii Moldova. Acest subiect, aspectul retragerii trupelor ruse, este un aspect permanent pe agenda bilaterală cu Federația Rusă, dar este și un subiect pe care îl abordăm la toate forurile internaționale pentru a obține sprijin de la comunitatea internațională pentru retragerea trupelor de pe teritoriul nostru.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.