Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maioneza - știi ce conține? / STUDIU

click.ro
maioneza alimente

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a analizat 21 de produse tip maioneză, pe baza informațiilor de pe etichetă, provenind de la 5 producători / furnizori / distribuitori: Polimark Food SRL, Mega Image SRL, Dr Oetker RO SRL, Marathon Distribution Group SRL, Unilever South Central Europe SA.

Ca urmare a realizării acestui studiu a reieșit faptul că, în ceea ce privește numărul de E-uri, acesta variază între 0 și 8 E-uri.

Comparativ cu studiul anterior pe aceeași categorie de produse, putem sesiza existența produselor fără aditivi alimentari, în procent de 14,28%, dar și un plus de E-uri, produsul cu cele mai multe e-uri având în compoziție 8 E-uri (cu un E mai mult față de studiul anterior pe aceeași categorie de produse).

14.28 % din produsele analizate au in continut 0 E-uri;

9.52 % din produsele analizate au in continut 1 E;

28.57 % din produsele analizate au in continut 2 E-uri;

4.76 % din produsele analizate au in continut 3 E-uri;

9.52 % din produsele analizate au in continut 4 E-uri;

9.52 % din produsele analizate au in continut 5 E-uri;

14.28 % din produsele analizate au in continut 7 E-uri;

9.52 % din produsele analizate au in continut 8 E-uri.

content-image

80.95% dintre produsele ce fac prezentul studiu au specificat pe etichetă tipurile de alergeni ce se pot găsi în produs, acestea fiind: ou si/sau muștar.

Toate produsele ce fac prezentul studiu au menționat pe etichetă cantitatea, aceasta fiind împărțită în grame sau litri. Gramajul este menționat în cazul a 38.09% din produsele analizate, cu valori cuprinse între 150 - 430 g/produs, iar volumul în cazul a 61.91% din produsele analizate, cu valori cuprinse între 225 – 720 ml/produs.

Valorile nutritionale sunt menționate pe etichetă în cazul a 90.47% din produsele analizate: valoare energetica este cuprinsă între 243 – 790 kcal/100g, iar carbohidrații au o valoare cuprinsă între 0.2 – 202 g/100g.

52.38% din produsele analizate au menționate pe etichetă Fibre, cu valori începând de la 0.06 g/100g pana la 6.3 g/100g.

În ceea ce privește conținutul de sare, 76.19 % din produsele analizate au mentionate pe etichetă valorile, cuprinse între 0.3 – 1.2 g/100g, în scădere față de studiul anterior pe aceeași categorie de produse, în care valoarea maximă a conținutului de sare inregistrată era de 2.67g/100g

71.42% din produsele analizate au menționat pe etichetă cantitatea de ulei, sub forma de prezentare ulei de rapita, ulei de floarea soarelui, ulei de masline rafinat sau ulei vegetal, cu valori cuprinse între 25% și 83%.

Conținutul de ou este menționat pe eticheta a 61.9% din produsele analizate, sub forma de prezentare galbenus de ou sau galbenus de ou pasteurizat, cu valori cuprinse între 3% până la 10%.

Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor și serviciilor comercializate pe piața românească, derulat de InfoCons în cadrul consorțiului I.C.R.T. - International Consumer Research & Testing pentru produse și servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetățeanului consumator să fie facută în cunoștință de cauză. Studiul a fost realizat în perioada 10 Aprilie – 15 Aprilie 2016, pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip maioneza existente pe piața românească.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.