Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a plantat un stejar în locul celui sădit de Regele Ferdinand în 1923

MS Margareta

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a plantat, joi, un stejar în faţa fostei Comenduiri a Garnizoanei din Timişoara, acolo unde cu 99 de ani în urmă străbunicii acesteia, Majestăţile Lor Regele Ferdinand şi Regina Maria, au plantat câte un stejar, dar gorunul sădit de fostul suveran s-a uscat în urma unor lucrări de modernizare efectuate în ultimii ani în Piaţa Libertăţii.

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a punctat că actualul stejar a fost adus din Olanda.

Arborele uscat nu va fi aruncat, ci va fi transformat de către Facultatea de Arte a Universităţii de Vest într-o operă publică de artă.

Pe placa memorială care a fost montată lângă bătrânul stejar, scria: "Săditu-s-a acest stejar în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. În anu 1923, luna maiu, ziua întâi, sub glorioasa domnie a Majestăţii Lor Regele Ferdinand I, făuritorul României Mari şi de toţi iubita Regina Maria" (...). "Săditu-s-a acest stejar spre veşnica pomenire a tuturor românilor şi a sfintei încoronări săvârşite în catedrala de la Alba Iulia în anul 1922 după Cristos, spre bucuria întregului popor românesc. Creşti cu vigoare arbore al încoronării şi fii simbol al Daciei Felix reînviate spre fericirea ţării şi mândria neamului".

Astăzi, Familia Regală, alături de primarul Dominic Fritz şi de Mitropolitul Ioan al Banatului, a sădit simbolic noul tânăr stejar, întrucât cu câteva zeci de minute înainte de sosirea oaspeţilor societatea Horticola a Primăriei a plantat deja puietul adus din Olanda, potrivit Agerpres.ro.

Pe placa ce va fi montată alături de copacul proaspăt sădit este inscripţionat în marmură că acesta a fost plantat de "M.S. Margareta, Custodele Coroanei Române, la 19 mai 2022, în locul stejarului sădit sub glorioasa domnie a Majestăţilor Lor Regele Ferdinand I şi Regina Maria, în urmă cu aproape un secol, la 1 mai 1923".

Înainte de acest moment, Familia Regală a vizitat Catedrala Mitropolitană, ctitorită de Regele Mihai I, unde Mitropolitul Ioan al Banatului le-a oferit câte o candelă "pe care o aprindem acum dintr-o altă candelă, cu lumina adusă de la Sfântul Mormânt, de Învierea Domnului. Catedrala din Timişoara, la fel ca multe alte edificii din oraş, a fost ctitorită de Regele Mihai I", al cărui portret, o frescă murală, este aşezată în dreapta intrării în lăcaşul de rugăciune.

După depunerea celor două candele la portretul fostului suveran Mihai I, Familia Regală a reinaugurat Bulevardul Regele Mihai I, care de după plecarea în exil a tatălui Custodelui Coroanei României, s-a numit până acum Bulevardul Republicii.

În Piaţa Victoriei/ a Operei, oaspeţii au trecut şi prin faţa busturilor Regelui Ferdinand I şi Reginei Maria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.