Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Majorările salariale anunțate de Guvern nu-i liniștesc. Val de proteste în aparatul bugetar în preajma aprobării bugetului pentru 2024

revolta

Funcţionarii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor APIA, anunţă continuarea protestelor prin grevă japoneză între orele 10 şi 11 în fiecare zi.

Funcţionarii sunt nemulţumiţi din cauza faptului că, deşi consideră că sunt foarte performanţi, având o rată de absorbţie a fondurilor europene de peste 96% în fiecare an, iar volumul de muncă este foarte mare, salariile lor au rămas la nivelul anului 2015.

Ei consideră că se află într-o situaţie de discriminare, APIA fiind singura Agenţie din Ministerul Agriculturii care se află pe grilă teritorială.

În cazul în care grila salarială nu va fi uniformizată, membrii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor APIA afiliată la CNS Cartel Alfa vor intensifica formele de protest, mergând până la grevă.

Nu sunt singurele proteste

Polițiștii au început luni un protest de patru zile, nemulțumiți de proiectul de buget care prevede o majorare de doar 5% pentru bugetari.

Sindicatele din Bucureşti, membre ale Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România, vor picheta Guvernul, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor în data de 20 decembrie, pe fondul nemulţumirilor faţă de intenţia autorităţilor de a acorda o creştere salarială de numai 5% angajaţilor din sănătate.

Salariații din Direcțiile de Sănătate Publică continuă protestele pentru a patra săptămână. Principala revendicare solicitată de cei 4100 de salariați este aceea de a fi cuprinși pâna în 15 decembrie într-o OUG de către Guvernul României prin care sa fie asimilați cu colegii din CNAS.

Aproximativ 900 de persoane din cadrul Institutului Naţional de Statistică, din Bucureşti şi din ţară, au întrerupt lucrul, luni, ca protest faţă de nepunerea în aplicare a Memorandumului privind salarizarea în sistemul statistic. Angajaţii de la sediul central al INS şi de la Direcţiile Teritoriale de Statistică au declanşat proteste spontane încă din 23 noiembrie. ”După zece zile de protest spontan, revendicările noastre nu au fost soluţionate”, au afirmat reprezentanţii Sindicatului din Direcţia de Statistică Dâmboviţa.

Nemulţumirile angajaţilor DJS Dâmboviţa se referă la salarizarea discriminatorie îndelungată, având în vedere faptul că salariile nu au fost nici măcar indexate cu rata inflaţiei (a depăşit 43% în octombrie 2023 faţă de ianuarie 2018), neaplicarea Legii nr.153/2017 în ceea ce priveşte calculul salariului de bază, prin aplicarea salariului minim brut pe ţară în vigoare; salarizarea discriminatorie faţă de alte instituţii publice de acelaşi nivel; neaplicarea Memorandumului asumat de Guvernul României în data de 13.07.2022 cu tema „Soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul Direcţiilor Regionale şi Judeţene de Statistică”.

Și grefierii au declanșat, vineri, acțiuni de protest în mai multe instanțe din București și din țară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.