Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Majoritatea firmelor de pe litoral funcționează ilegal. Ce spun primăriile despre raportul Curții de Conturi

Adevarul
mare marea neagra litoral litoralul pentru toti

Curtea de Conturi a realizat în 2022 o acțiune de audit-fulger la șase primării riverane litoralului: Năvodari, Constanța, Eforie, Costinești, Mangalia și Limanu. Rezultatul acestei acțiuni este alarmant: mai bine de jumătate din firmele cu activitate pe litoral nu au autorizație de funcționare.

Curtea de Conturi a României a prezentat recent Raportul realizat în anul 2022 cu privire la activitatea comercială desfășurată în 2021 pe litoralul românesc, pe raza a șase primării. Curtea a colectat date de la Registrul Comerțului, Direcția Regională Antifraudă Fiscală, DSVSA Constanța și Administrația Județeană a Finanțelor Publice și a ajuns astfel la concluzia că în anul 2021 au fost autorizate să funcționeze 9.849 de activități pe litoral. Conform aceluiași raport, aproximativ 20.267 agenți economici de pe litoral nu au solicitat autorizație de funcționare, deși codurile CAEN arată că au activitate în această zonă.

„În mare măsură, activitățile comerciale desfășurate în anul 2021 pe raza unităților administrativ-teritoriale din zona litoralului sunt efectuate/realizate de către operatori economici/comercianți neautorizați, acest aspect având implicații directe în privința sănătății și siguranței consumatorilor, precum și în privința modului de stabilire și încasare a veniturilor bugetelor locale cuvenite din taxele de autorizare”, spune Curtea de Conturi a României.

O altă constatare a auditorilor publici se referă la diminuarea veniturilor bugetelor locale cu valoarea veniturilor nestabilite (provenite din taxele necolectate de către unitățile administrativ-teritoriale), respectiv cu suma de 13.422.438 lei, estimată la nivelul minim al taxelor de autorizare sau cu suma de 22.760.349 lei, estimată la nivelul mediu al taxelor de autorizare.

„Având în vedere că acordarea autorizațiilor de funcționare sau vizarea acestora în anul 2021 s-a făcut pentru mai puțin de jumătate din totalul celor care ar fi trebuit să solicite autorizarea, la bugetul local nu s-au încasat venituri substanțiale care ar fi putut ridica potențialul economic al zonei”, mai spune Curtea de Conturi.

Aberațiile de pe litoral

Raportul scoate la iveală și o serie de deficiențe în organizarea primăriilor și în modul în care acestea taxează operatorii economici sau emit autorizațiile de funcționare. De exemplu, Primăria Limanu (de care aparține Vama Veche) nu a solicitat unor agenți economici să-și autorizeze funcționarea unor piscine, SPA-uri sau saune. Tot în Limanu, dar și în Costinești, Curtea de Conturi a observat că sunt operatori economici care nu au contracte de salubrizare sau au contracte doar pentru anumite activități, astfel că primăriile suportau cheltuielile acestora.

Citește și: Locurile de poveste ale Constanței, cetatea care a moștenit frumuseți ale popoarelor care au trecut pe aici

O altă abatere constatată a fost cea a lipsei autorizației de construire pentru anumite spații deținute de agenții economici.

„Există un operator care a edificat lucrări de construire și de extindere a unei cazemate (domeniul public), încorporată în restaurantul Corsarul, și a efectuat diferite lucrări de construire fără a deține autorizație și a desfășurat activitate economică fără autorizație de funcționare”, arată Curtea de Conturi în cazul UATC Limanu.

În Eforie, auditorii au descoperit 29 de operatori privați de plaje care au solicitat autorizarea pentru „activități de închiriere și leasing de bunuri recreaționale și echipament sportiv”, pentru care au plătit o taxă de 110 lei/sezon, deși ei trebuiau să se autorizeze cu „activități recreative, distractive”, pentru care taxa era de 4.400 de lei.

Curtea de Conturi notează și situația aparte din zona Taberei Năvodari, unde nu sunt autorizați agenții economici, deși aceștia au contracte cu firma care a câștigat terenul în instanța, dar care nu l-a intabulat încă. La fel și situația Satului de Vacanță din Constanța, unde primăria nu-i autorizează pe agenți dacă nu încheie contracte de superficie (folosință) a terenului.

Una dintre concluziile raportului este că Poliția Locală din aceste UAT-uri, deși a aplicat mai multe amenzi firmelor care funcționau fără autorizație, nu au dispus în toate cazurile și suspendarea activității comercianților, dându-le acestora posibilitatea de a continua activitatea.

Reacția diferită a primăriilor

„Acțiunea a fost binevenită”, spun cei din Primăria Constanța. Curtea de Conturi arată că în orașul Constanța au fost autorizate 6.938 firme pentru activitate pe litoral, iar 13.215 firme nu au fost autorizate pentru o astfel de activitate. Primăria explică faptul că aceste date ale Curții nu corespund realității. Pentru a se stabili numărul real de societăți care au activități pe litoral, funcționarii Primăriei Constanța au purtat corespondență cu cei 9.000 de societăți. A rezultat că foarte puțini dintre aceștia aveau deschise puncte de lucru pe litoral, mare parte din ei nu făceau activitățile care erau controlate.

„Urmare tuturor verificărilor efectuate până acum, aspectele sesizate de Curtea de Conturi nu se înregistrează în fapt. Analiza și verificarea acestor aspecte continuă și în acest moment. De aici a rezultat necesitatea și urgența modificării cadrului legislativ actual“, a răspuns municipalitatea.

Primăria Năvodari spune că, după acest Raport, în anul 2022, a trecut la „suspendarea activității tuturor societăților comerciale depistate de Poliția Locală în anul 2022 că desfășurau activitate economică fără acord de funcționare, sancționarea tuturor acestor societăți comerciale cu amenzi în valoare totală de aproape 52.000 de lei și Notificarea tuturor agenților economici din baza de date pusă la dispoziție de echipa de auditori, în vederea identificării cauzelor pentru care nu s-a solicitat autorizarea.”

Și Primăria Costinești arată că a adoptat un Regulament privind activitățile comerciale și i-a identificat pe cei care funcționau ilegal, astfel că s-a ajuns, în 2022, la încasări duble la bugetul local față de 2021.

Primăria Eforie nu comentează Raportul, iar primăriile Mangalia și Limanu nu au răspuns solicitării ziarului „Adevărul”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.