Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Majoritatea germanilor se opune trimiterii tancurilor în Ucraina (sondaj)

Leopard

În timp ce Germania este supusă unei presiuni tot mai mari pentru a-şi trimite tancurile Leopard 2 în Ucraina, majoritatea populaţiei nu este în favoarea exportului acestor vehicule râvnite şi crede că ţara a făcut suficient, arată un sondaj publicat joi şi citat de agenţia DPA, inforemază agenția de presă AGERPRES.

Din cei 2.025 de respondenţi, 43% se opun livrării tancurilor şi doar 39% sunt în favoarea trimiterii lor. Alţi 16% nu şi-au exprimat o poziţie, arată sondajul realizat la comanda agenţiei germane de presă de institutul de sondare YouGov.

De la invazia rusă din Ucraina în urmă cu aproape un an, Germania a livrat arme şi echipamente militare către Ucraina în valoare de peste 2,2 miliarde de euro, inclusiv artilerie grea şi sisteme de apărare aeriană.

Unul din trei respondenţi (33%) consideră că acest lucru este deja prea mult. Alţi 24% spun că volumul livrărilor este corect, în timp ce 25% cer mai mult sprijin militar german pentru Ucraina.

În ciuda reticenţei respondenţilor sondajului YouGov faţă de exportul tancurilor de către ţara lor, majoritatea nu se opun ca alte ţări să facă acest lucru. Un total de 47% ar fi favorabili, 38% împotrivă şi 16% sunt nehotărâţi.

Berlinul trebuie să aprobe orice transfer al acestor tancuri pe care 20 de ţări le au în arsenalele lor.

Polonia şi Finlanda au declarat deja că vor trimite Leopard în Ucraina. Spre deosebire de tancurile din epoca sovietică reprezentând majoritatea blindatelor grele ale Ucrainei, aceste tancuri au capacităţi avansate precum optica termică.

Săptămâna trecută, vicecancelarul german Robert Habeck, comentând despre planurile Poloniei de a exporta tancurile, a declarat că el nu va împiedica Varşovia să le trimită.

"Germania nu ar trebui să stea în cale când alte ţări iau decizii de sprijinire a Ucrainei, indiferent de ce decizie ia Germania", a spus Habeck la şedinţa închisă a comitetului executiv al grupului parlamentar al Verzilor la Berlin.

Cancelarul german Olaf Scholz nu a luat încă o decizie finală în legătură cu această chestiune.

Joi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, printre alţii, a criticat ezitarea Germaniei de a livra tancurile.

"Sunt momente când nu ar trebui să ezităm şi să spunem: 'Voi da tancurile dacă altcineva îşi împarte tancurile'. Nu cred că aceasta este strategia corectă", a declarat Zelenski într-o videoconferinţă pe marginea Forumul Economic Mondial de la Davos.

Guvernul german se va confrunta vineri cu un test major când miniştrii apărării din aproximativ 50 de aliaţi ai Ucrainei sunt programaţi să se întâlnească la baza aeriană americană din Ramstein, în sud-vestul Germaniei, pentru a discuta despre continuarea ajutorului militar pentru Kiev în lupta sa împotriva forţelor ruse.

Livrarea tancurilor de design occidental va fi în centrul discuţiilor. Germania joacă un rol cheie, deoarece este producătorul Leopard 2.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.