Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Malala Yousafzai, criticată pentru un musical produs împreună cu Hillary Clinton

Mirror
Malala Yousafzai

Pakistaneza Malala Yousafzai, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, se confruntă cu critici în ţara sa natală după o reclamă realizată pentru un musical despre sufragete, pe care îl produce împreună cu Hillary Clinton, transmite joi AFP, potrivit Agerpres.

Pe reţeaua X, persoane anonime şi comentatori au criticat-o pe Malala pentru că a apărut pe Broadway alături de fostul secretar de stat al Statelor Unite Hillary Clinton - sub mandatul căreia atacuri cu drone au ucis civili în Pakistan - şi pentru că nu s-a pronunţat cu privire la războiul din Gaza, acuzând-o de "dublu standard".

Malala Yousafzai, în vârstă de 26 de ani, este văzută drept o activistă care luptă cu obstinaţie pentru drepturile femeilor, fiind lăudată în întreaga lume, însă cercurile islamiste şi o parte semnificativă a opiniei publice pakistaneze o consideră un "agent al Statelor Unite" creat pentru a corupe tinerii.

După prima reprezentaţie a spectacolului "Suffs", cercul criticilor pare să se fi lărgit, incluzând mai nou personalităţi ale feminismului din Pakistan.

"Am apărat-o pe Malala în toţi aceşti ani, dar acum nu o mai urmăresc. Este foarte greu să îi mai iei apărarea după şase luni", a scris activista Leena Ghani făcând referire la războiul lansat de Israel în Gaza drept răspuns la atacul mortal comis de Hamas pe teritoriul său la 7 octombrie.

"O admir pe Malala din 2011", a scris la rândul său editorialista Mehr Tarar pe reţeaua X, dar "colaborarea ei teatrală cu Hillary Clinton - care apără sprijinul constant al Americii la genocidul palestinienilor - reprezintă o adevărată lovitură la adresa credibilităţii sale de apărătoare a drepturilor omului".

Hillary Clinton a declarat că sprijină războiul împotriva Hamas şi a respins apelurile pentru încetarea focului în Gaza. Ea a făcut apel, de asemenea, la protejarea civililor din micul teritoriu controlat de mişcarea islamistă din 2007.

"Malala, ne-ai dezamăgit", a scris profesoara şi activista feministă Nida Kirmani, citată de AFP.

Multe voci din Pakistan au acuzat-o pe Malala Yousafzai că nu şi-a exprimat solidaritatea cu palestinienii. Tânăra a condamnat anterior în mod public moartea civililor din Gaza şi a făcut apel la o încetare a focului.

The New York Times a relatat că, la premiera "Suffs", Malala a purtat o insignă roşie cu o inimă neagră, un semn de susţinere a încetării focului.

După aceste critici, tânăra şi-a afirmat marţi, pe reţeaua socială X, susţinerea faţă de locuitorii din Gaza şi a condamnat războiul condus de Israel. "Vreau să nu existe nicio confuzie cu privire la susţinerea mea faţă de oamenii din Gaza", a scris Malala Yousafzai.

"Nu trebuie să vedem mai multe cadavre, şcoli bombardate şi copii înfometaţi pentru a înţelege că o încetare a focului este urgentă şi necesară. Am condamnat şi voi continua să condamn guvernul israelian pentru încălcările dreptului internaţional şi pentru crimele sale de război", a adăugat ea.

Tânăra originară din Valea Swat, în nord-vestul Pakistanului, a fost împuşcată în cap, în 2012, de talibani. Tratată de urgenţă în Marea Britanie, ea a devenit ulterior un simbol mondial al rezistenţei în faţa extremismului religios şi vocea fetelor private de accesul la educaţie. În 2014, ea a devenit cea mai tânără laureată din istoria Premiului Nobel pentru Pace.

De când a fost atacată, ea a revenit în ţara sa natală de doar două ori.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.