Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Malala Yousafzai pledează pentru drepturile femeilor şi fetelor din Afganistan

Mirror
Malala Yousafzai

Militanta pakistaneză Malala Yousafzai, care a supravieţuit în 2012 unui atentat al talibanilor din ţara sa, a pledat luni la Washington pentru drepturile femeilor şi fetelor din Afganistan, în special în privinţa educaţiei, şi a cerut Statelor Unite să facă facă mai mult pentru a le susţine, consemnează AFP.

"Afganistanul este astăzi singura ţară unde fetele nu au acces la educaţia secundară. Li se interzice să înveţe", a spus ea în prezenţa secretarului de stat Antony Blinken. "Din partea lor avem următorul mesaj: trebuie să aibă dreptul să lucreze. Trebuie să poată merge la şcoală".

Yousafzai, laureată a premiului Nobel pentru pace în 2014, are acum 24 de ani şi colaborează cu fete şi militante afgane. Ea a dus la Washington o scrisoare a unei fete afgane de 15 ani către preşedintele Statelor Unite, Joe Biden.

Adolescenta, pe nume Sotodah, scrie că "cu cât mai mult şcolile şi universităţile vor fi închise pentru fete, cu atât mai mult vor slăbi speranţele pentru următoarea noastră fază", a citat Yousafzai din scrisoare. "Educaţia fetelor este un instrument puternic pentru obţinerea păcii şi a securităţii. Dacă fetele nu învaţă, va suferi şi Afganistanul (...) Ca fată şi ca fiinţă umană, am nevoie să ştiţi că am drepturi. Femeile şi fetele au drepturi. Afganii au dreptul de a trăi în pace, de a merge la şcoală şi de a se juca" - a continuat tânăra pakistaneză, încheind cu concluzia că acesta este "mesajul fetelor afgane de azi".

După ce trupele americane s-au retras din Afganistan, în vară, iar talibanii au recucerit puterea, şcolile secundare din ţară sau redeschis doar pentru băieţi şi pentru profesorii bărbaţi. Fetelor le este în continuare interzis accesul la cursuri, iar profesoarele nu pot preda.

"Sperăm că Statele Unite, în colaborare cu ONU, vor lua măsuri imediate pentru a garanta că fetelor li se permite întoarcerea la şcoală imediat ce se poate, că femeile se pot întoarce la serviciu şi că sunt disponibile toate ajutoarele umanitare necesare pentru educaţie", a spus Yousafzai.

Blinken a salutat-o pe laureata Nobel ca pe "o inspiraţie" pentru femeile din întreaga lume, "care prin munca ei, prin eforturile ei schimbă într-adevăr lucrurile".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.