Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Malta a autorizat debarcarea a 400 de migranţi blocaţi pe mare

operationworld.com
Malta

Malta a autorizat în cele din urmă debarcarea a peste 400 de migranţi, unii dintre ei blocaţi pe mare de mai multe săptămâni, au informat duminică surse oficiale, citate de AFP.

Cele 425 de persoane, provenite din Libia şi salvate în Mediterana în cursul mai multor operaţiuni de salvare care au început în aprilie, au debarcat sâmbătă seara la La Valletta, a anunţat guvernul într-un comunicat, potrivit agerpres.ro.

Citește și: De la Academia de Informații a SRI, a ajuns membru al CA la Rompetrol Rafinare. Legătura cu Monica Anisie

Autorităţile malteze interziceau debarcarea lor şi îi menţineau pe imigranţi la limita apelor teritoriale, la bordul vaselor de turism special mobilizate, invocând riscurile contaminării cu COVID-19 şi cerând ulterior altor ţări europene să-i preia. Situaţia a fost aspru criticată de ONG-uri şi de organizaţii de apărare a drepturilor omului.

"Nicio ţară europeană, în pofida marilor discursuri privind solidaritatea Europei, nu a acceptat în cele din urmă să-i preia pe aceşti migranţi", a acuzat executivul maltez în comunicatul citat, care adaugă că guvernul de la La Valletta "nu a dorit să pună în pericol vieţile acestor migranţi şi pe cele ale echipajelor" de la bordul navelor care îi găzduiesc pe migranţi.

Citește și: PSD, anchetat de DNA. Care sunt motivele anchetei de amploare

Potrivit agenţiei de presă italiană AGI, a fost luată decizia de a-i debarca "deoarece echipajele navelor de turism se temeau pentru securitatea lor" şi a faptului că situaţia devenea "foarte greu de gestionat". Agenţia dpa citează informaţii neconfirmate care făceau referire la faptul că migranţii de la bordul uneia dintre nave s-ar fi revoltat împotriva echipajului.

În 2019, 3.405 migranţi au debarcat pe coastele Maltei, dintre care 2.795 se află încă în această ţară, potrivit cifrelor oficiale malteze. De la începutul lui 2020, aproape 1.400 de migranţi au sosit în Malta, ceea ce reprezintă o creştere de 438% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Doar Portugalia şi Franţa au răspuns în acest an apelurilor Malta de a prelua din migranţi, cele două ţări europene promiţând să găzduiască 6 şi respectiv 30 de migranţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.