Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mamele protestatarilor arestați în Rusia acuză dosare fabricate pe bandă rulantă

YouTube
proteste moscova

Rude a zeci de ruşi arestaţi în marja protestelor neautorizate din vară au denunţat marţi, într-o scrisoare 'disperată' adresată preşedintelui Vladimir Putin, dosarele penale fabricate sau politice împotriva - potrivit lor - a tot mai multe persoane, informează France Presse.

Familiile mai multor zeci de deţinuţi s-au reunit în octombrie în cadrul mişcării informale denumite 'Mamele împotriva represiunii politice', care denunţă urmărirea penală împotriva a zeci de manifestanţi antiguvernamentali după protestele din vară.

Lor li s-au alăturat rudele unor tineri acuzaţi de extremism şi terorism într-un dosar plin de opacitate care, potrivit lor, a fost montat integral de către Serviciul Federal de Securitate (FSB, ex-KGB).

Marţi, 16 membre ale mişcării au publicat o scrisoare deschisă în care îi cer lui Vladimir Putin să ancheteze acţiunile justiţiei, poliţiei şi FSB în jurul acestor cazuri.

'Arbitrarul practicat de justiţie sub ochii întregii ţări subminează încrederea cetăţenilor în sistemul judiciar şi în stat', menţionează scrisoarea. 'Acest lucru, în opinia noastră, afectează negativ stabilitatea şi prosperitatea ţării noastre', conform textului.

Mai multe reprezentante ale aceste mişcări s-au reunit marţi în faţa administraţiei prezidenţiale ruse, în centrul Moscovei, pentru a transmite această scrisoare autorităţilor.

Este o 'scrisoare a deznădejdii', a declarat pentru AFP Aleksandra Krâlenkova, care face parte din acest grup. 'Multe dintre aceste cazuri judiciare au dus la sentinţe monstruoase', a adăugat ea.

Galina Martinţova, al cărei fiu de 26 de ani riscă până la cinci ani de închisoare pentru presupuse violenţe împotriva poliţiştilor, a declarat că această scrisoare este 'ultima ei speranţă'.

Acuzaţiile de participare la o 'organizaţie extremistă' vizând tineri s-au înmulţit recent în Rusia. Acest concept vast permite autorităţilor să lupte deopotrivă împotriva mişcărilor de opoziţie, grupurilor rasiste sau religioase.

Justiţia rusă a condamnat numeroşi manifestanţi la pedepse mergând de la doi la patru ani de închisoare pentru 'violenţă' împotriva poliţiei în timpul manifestaţiilor neautorizate la care au cerut alegeri libere în vară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.