Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manager de spital: Pandemia ne-a înconjurat pe toate părţile. Vreau să se știe realitatea

basilica.ro
medic spital

Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău acuză o situație limită în tratarea pacienților Covid.

”Aproape facem un si jumătate de când pandemia ne-a înconjurat pe toate părţile. S.J.U. Buzău a trecut, din punctul meu de vedere, cu succes peste această provocare şi merge cu succes în a trata pacienţii Covid şi non-Covid din judeţ. Personalul din Spitalul Judeţean ajunge însă la o epuizare după ce nu au avut cum să îşi ia concedii, întrucât noi am limitat această opţiune şi în tot acest timp am solicitat altor unităţi sanitare să ne sprijine măcar cu detaşarea de medici. D.S.P. a făcut solicitări la Ministerul Sănătăţii astfel încât să existe o gură de aer pentru medicii din spitale. Am primit câţiva rezidenţi la UPU şi ATI cărora le mulţumesc pentru că, chiar dacă au stat puţin, chiar au reuşit să ne ajute", a declarat, miercuri, managerul S.J.U. Buzău, Claudiu Damian.

Aesta afirmă, însă, că situaţia din ultima perioadă este însă din ce în ce mai grea. Damian a solicitat ajutorul prefectului pentru a putea identifica un spital dispus să mai preia din avalanşa de pacienţi care au ajuns să depindă de oxigen.

Astfel, cu sprijinul prefectului s-a ajuns în situaţia semnării unui protocol prin care pacienţii post Covid să poată fi internaţi la Spitalul C.F.R. din Buzău pentru supraveghere şi tratament medical, însă documentul semnat iniţial între cele două unităţi spitaliceşti prevedea ca pacienţii care ajung la Spitalul CFR să nu prezinte o saturaţie mai mică de 92%, ceea ce, potrivit medicilor, înseamnă un pacient aproape vindecat.

”Ceea ce mă îngrijorează este că pacienţii Covid vin cu forme grave, necesită perioadă mare de internare şi afecţiunile lor necesită oxigen. Astfel, am încercat să vedem ce spitale ne mai pot ajuta sa preia din pacienţii non-Covid sau post-Covid pentru a fi ajutaţi în alte unităţi sanitare. Din păcate, deşi a trecut un an şi jumate celelalte spitale nu s-au putut dota cu butelii de oxigen sau cu concentratoare, fie din lipsa banilor sau poate din alte motive şi astfel acest demers a stagnat. Acum, cu ajutorul Prefecturii suntem pe cale de a reuşi să încercăm să colaboram cu Spitalul C.F.R. pentru pacienţii post-Covid care nu pot fi externaţi deoarece au nevoie de îngrijiri şi de oxigen. Suntem în faza de negociere a protocolului pentru că în protocolul iniţial primeau doar pacienţi cu oxigenare de peste 92% ceea ce înseamnă aproape de normalitate. Adică un pacient cu saturaţie de 92% cu un concentrator de 5 litri poate fi lăsat acasă deoarece ajunge la o saturaţie de 95% ceea ce îi permite să respire normal. Din această cauză am lucrat pe acest protocol pentru că în aceste condiţii nu era un ajutor pentru noi", a mai declarat Claudiu Damian.

Managerul SJU Buzău speră ca situaţia să îşi găsească o rezolvare după ce în urma negocierilor s-a ajuns ca Spitalul CFR să accepte şi pacienţi cu o saturaţie de doar 80%. Până acum nu a fost realizat niciun transfer.

”Îi cred că le este frică, pentru că doar unii medici de acolo au lucrat cu pacienţi post-Covid, însă trebuie să facem acest pas pentru că am ajuns să nu mai avem unde să internăm pacienţii. În tot acest timp S.J.U. Buzău este şi spital non-Covid care preia toţi pacienţii din judeţ. Acest lucru nu înseamnă puţin pentru că avem peste 500 de pacienţi internaţi din care doar 80 Covid şi sunt secţii care sunt aproape la capacitatea maximă şi încercăm să facem faţă acestor valuri şi să trecem peste ele. Din această cauză am recurs la acest strigăt pentru că în ţară există colaborare între spitale şi chiar şi spitale private vin în întâmpinarea acestor pacienţi. La noi, la Buzău se pare că nu merge să ne ajutăm. Nu vreau să deranjez pe nimeni dar vreau să se ştie realitatea. Astăzi(nr. miercuri), după mai bine de 3 săptămâni, pe ATI din 14 locuri doar 9 sunt ocupate şi pe celelalte secţii avem 62 de pacienţi pe 68 de locuri. Să dea Dumnezeu să fie în descreştere", a mai declarat Claudiu Damian, manager al SJU Buzău.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.