Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manageri din sectorul financiar se numără printre donatorii principali ai mişcării create de Macron

reuters
macron

Preşedintele ales al Franţei, Emmanuel Macron, a reuşit să-şi finanţeze platforma politică cu care a câştigat alegerile graţie unui dispozitiv foarte eficient de colectare de fonduri provenite mai ales din donaţii oferite de manageri din sectorul financiar şi din diferite companii, relevă o investigaţie efectuată de publicaţia Libération, preluată de agenţia EFE. Mişcarea politică 'En Marche', creată de Macron anul trecut, a reuşit astfel să strângă circa 15 milioane de euro pentru finanţarea campaniei prezidenţiale. Investigaţia realizată de Libération, cotidian cu tendinţă de stânga, se bazează pe documentele interne ale 'En Marche' piratate prin atacul cibernetic dezvăluit chiar în ultimele ore ale campaniei electorale.

În urma analizei, respectiva publicaţie nu a constatat nimic ilegal în finanţarea campaniei. Dimpotrivă, a remarcat 'voinţa de a respecta scrupulos legislaţia privind finanţarea partidelor politice'. Libération mai notează că din conţinutul documentelor rezultă că echipa coordonată de Christian Dargnat, care a lucrat anterior pentru banca BNP Paribas, a pus accentul pe eficienţa colectării de fonduri.

În perioada imediat următoare creării mişcării 'En Marche', circa 30 de persoane şi familiile lor au făcut primele donaţii, de până la 7.500 de euro, suma maximă permisă prin lege. Acestea sunt persoane 'apropiate cercurilor financiare', iar pentru cooptarea lor în acest proiect s-a apelat la reţelele de relaţii, printre care şi cea formată din rândul unor absolvenţi ai HEC (Hautes Etudes Commerciales), una dintre instituţiile de învăţământ superior unde sunt pregătite elitele Franţei.

Un document intern datat cu 26 aprilie 2016 - la zece zile după lansarea platformei 'En Marche' - relevă planificarea strategiei de colectare de fonduri, cu obiectivele principale care trebuie urmărite. Printre primii donatori importanţi, care au oferit fiecare peste 4.000 de euro, Libération a identificat 78 de nume, printre care se află şi persoane cu funcţii de conducere la banca Rothschild, unde Macron însuşi a fost angajat. Pe listă de mai regăsesc şi diverşi manageri în alte societăţi din sectorul financiar şi în companii reunite în organizaţia franceză a IMM-urilor denumită Croissance Plus, conform Agerpres.

Dar la cinci luni de la crearea mişcării 'En Marche', mai mult de două treimi din fondurile colectate de aceasta proveneau de la marii donatori, care încă din luna martie reprezentau 45% din fonduri deşi formau atunci numai 1,7% din numărul total al donatorilor. Totuşi, conform declaraţiilor oficiale oferite de această mişcare politică transformată între timp în partidul 'La Republique en Marche', în ultimele săptămâni de campanie grupul marilor donatori reprezenta numai o treime din totalul fondurilor colectate şi peste 45.000 de persoane au făcut donaţii simbolice în valoare de mai puţin de 60 de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.