Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Managerii companiilor din România: 'Scăderea taxării muncii este principala masură care ar conduce la îmbunătățirea afacerilor'

Agerpres
someri somaj

În opinia directorilor generali ai companiilor din România, dintre măsurile care ar îmbunătăți mediul de afaceri din România pe primul loc este scăderea taxării muncii (84%), urmată de controlul și limitarea evaziunii fiscale (72%) și dezvoltarea infrastructurii (61%), potrivit Mediafax.

Noua ediție a studiului „Evoluția afacerilor în 2019”, lansat de compania de consultanță Valoria în parteneriat cu Doingbusiness.ro, prezintă datele comparative din primul și al doilea semestru.

„Percepția riscurilor, climatul economic, obiectivele propuse, riscul de industrie și riscul de companie ghidează deciziile cu privire la investiții, angajați și salarii. Rezultatele cercetării arată că „România companiilor” este puțin încrezătoare în „România statisticilor oficiale” și ne oferă perspectiva realității din teren”, spune Constantin Măgdălina, Expert Tendințe și Tehnologii Emergente, co-autor al cercetării.

Față de ediția de la începutul anului 2019, perspectiva de creștere a companiilor în semestrul doi este mai conservatoare. Se înregistrează o scădere de 8pp (puncte procentuale) a companiilor care se așteaptă la cifre de afaceri mai mari cu 5%-10%, contrabalansată parțial de o creștere de 5pp a celor care prognozează o creștere a cifrei de afaceri cu 10%-20%. Totodată crește cu 6pp procentul companiilor care se așteaptă la menținerea cifrei de afaceri în 2019. La nivel de industrii, cea mai mare creștere a cifrei de afaceri de 20%-30% este previzionată de 19% dintre firmele de alimentație și agricultură.

Un mare scandal stă să BUBUIE în PNL: favorit de pe lista cu miniștri din cabinetul Orban, denunțat la DNA

Previziunile privind evoluția profitului din semestrul al doilea al anului 2019 sunt ceva mai pesimiste pe palierul de creștere 5%-10%, dar mai optimiste pe palierele superioare. Deși 32% dintre companii (față de 26% anterior) se așteaptă ca profitul lor să crească între 10% și peste 30% în acest an, se înregistrează creșteri pe unele paliere de evoluție negativă. Se menține aproximativ același procent (9% față de 8%) al companiior care spun că profitul lor nu va crește în 2019. La nivel de industrii, cea mai importantă creștere a profitului, de 10%-20%, o preconizează 32% dintre firmele din industria farmaceutică și de sănătate.

„Chiar dacă într-o ușoară ameliorare, criza de încredere persistă și antrenează comportamente economice din ce în ce mai precaute”, spune Dumitru Ion, CEO Kompass România și Doingbusiness.ro, co-autor al cercetării.

Față de semestrul întâi, când 23% dintre companii spuneau că nu vor crește investițiile în anul 2019, în semestrul al doilea 21% sunt de aceeși părere. De asemenea, 43% dintre firme vor să își crească investițiile cu 1%-10% față de 36% anterior. Doar 14% dintre companii spun că vor crește investițiile cu 20%-30% și peste 30% în semestrul doi, comparativ cu 11% în semestrul unu al anului. La nivel de industrii, cea mai mare creștere a investițiilor o preconizează 23% dintre firmele din Agricultură și Alimentație care spun că vor crește investițiile cu 10%-20% în acest an.

29% dintre companiile românești nu se așteaptă la nici o creștere a numărului de angajați în semestrul doi față de 26% în semestrul unu. În același timp în ambele semestre, 41% dintre companii au spus că se așteaptă ca personalul lor să crească în acest an între 1%-10%. Pe palierele superioare, de la 20% la peste 30%, 11% dintre companii au previzionat ca numărul lor de angajați să crească în semestrul al doilea, față de 5% în semestrul întâi.

Dintre industriile analizate cea care estimează cele mai mari creșteri este Agricultura și Alimentația, în care 24% dintre firme așteaptă creșteri de 5%-10% ale numărului de angajați în acest an.

Dacă la începutul anului 2019, 22% dintre companii nu previzionau creșteri salariale, în semestrul al doilea procentul scade la 18%. Scade cu 2pp procentul companiior care vor crește salariile cu 5%-10% în 2019, dar crește procentul companiilor care așteaptă o creștere de 10-20%, de la 12% în semestrul unu la 17% în semestrul doi.

Creșterea salariilor din sectorul public nu este la fel de susținută în sectorul privat, iar încrederea că anul acesta va unul favorabil, deși la cote scăzute, arată o marginală creștere în semestrul al doilea comparativ cu primul. După ce vom parcurge un sfârșit de an dominat de miza electorală, urmează să vedem rezultatele din 2020, spune Diana Dumitrașcu, Executive Director Doingbusiness.ro, co-autor al cercetării.

Cele mai importante provocări pentru companii în semestrul al doilea din 2019 sunt: atragerea și retenția forței de muncă (62%), creșterea concurenței (55%), gestionarea extinderii afacerii (34%), creșterea costurilor (28%) și colectarea facturilor (26%).

Pentru companiile românești, cele mai importante oportunități raportate în semestrul al doilea din 2019 sunt: creșterea cererii (43%), noi produse și linii de business (41%), retehnologizare și digitalizare (34%), dezvoltarea pe piețe externe (28%) și accesarea fondurilor europene (28%).

Studiul Valoria privind percepţia managerilor asupra evoluției mediului de afaceri românesc în a doua parte a anului 2019 are la bază un chestionar care analizează percepţiile a 421 executivi de top provenind din companii cu activitate în diverse industrii. Chestionarul a fost aplicat în perioada 2 septembrie – 15 octombrie 2019. 12% dintre respondenți provin din companii cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane euro, 5% din companii cu cifră de afaceri între 50-100 milioane euro, 17% cu cifra de afaceri între 10-50 milioane euro, 31% cu cifra de afaceri între 1-10 milioane euro și 35% sub 1 milion de euro cifră de afaceri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.