Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manifestații de amploare așteptate în Catalonia cu ocazia comemorării a 308 ani de la cucerirea Barcelonei de către Spania

Catalan News Monitor
catalonia

Sute de mii de separatişti catalani sunt aşteptaţi marţi seară să ocupe străzile Barcelonei pentru a marca „Diada”, ziua în care capitala Cataloniei a fost - în 1714 - cucerită de Spania, conform news.ro.

Aceasta va fi prima zi comemorativă pe care catalanii o vor marca de la declararea unilaterală a independenţei, în octombrie 2017, care a dus Spania la criza constituţională.

În ultimii ani, separatiştii s-au folosit de „Diada” pentru a-şi promova cauza. Anul acesta, liderul sparatist catalan, Quim Torra, care a preluat funcţia după ce Carles Puidgemont s-a autoexilat în Belgia, a declarat că speră ca mitingul să fie unul masiv pentru susţinerea încercării lui de a organiza un nou referendum privind secesiunea.

„Guvernul nostru şi-a luat angajamentul de a face republica o realitate”, a spus Torra luni, în faţa camerelor de televiziune, purtând o panglică galbenă, în semn de susţinere a celor nouă activişti şi politicieni care au fost închişi anul trecut pentru acţiunile lor în încercarea de obţinere a independenţei regiunii în care locuiesc aproximativ 7,5 milioane de oameni.

Administraţia Torra a lansat săptămâna trecută campania prividn separarea de Spania.

Un sondaj efectuat de Centro d’Estudis d’Opinio în luna iulie arăta că 46,7% dintre catalani îşi doresc un stat independent, în timp ce 44,9% doresc să rămână alături de Spania, potrivit Reuters.

Alberto Rivera, pro-unionist originar din Barcelona, şeful partidului Ciudadanos, a spus că „Diada” ar trebui să fie o celebrare a tuturor catalanilor. „Lobby-ul pro-independenţă a preluat-o şi a transformat-o într-o zi a excluziunii, duşmăniei şi atacului faţă de Spania”, a scris el pe Twitter.

Mitingul de marţi pentru „República Catalana”, programat să înceapă la ora locală 17.14, este primul dintr-o serie de mobilizări ale separatiştilor. În anii trecuţi, cifra celor prezenţi la mitingurile organizate cu această ocazie a fost de aproximativ 1 milion de persoane.

Anul acesta nu vor participa nici primarul de stânga al Barcelonei, Ada Colau, nici socialiştii catalani, considerând manifestarea „sectantă”, scrie AFP.

„Într-o zi ca aceasta, noi, catalanii, ar trebui să sărbătorim ziua noastră naţională şi nu doar un apel pentru o independenţă care este împărtăşită de mai puţin de jumătate din populaţie”, a transmis de la Strasbourg ministrul spaniol de Externe, catalanul socialist Josep Borrell.

Inés Arrimadas, liderul Ciudadanos din Catalonia, care deţine majoritatea în Parlamentul catalan, a spus: „Nu vom accepta niciodată ca aceasta să nu poată fi petrecerea tuturor catalanilor”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.