Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manifestații de amploare scindează Franța în criza imigranților

franta

Peste 10.000 de persoane s-au adunat sâmbătă în întreaga Franţă, şi în special la Paris, pentru a denunţa 'politicile represive' faţă de imigranţi şi a-şi manifesta susţinerea faţă de refugiaţi, răspunzând unui apel lansat pe reţelele sociale, relatează AFP.

În condiţiile în care, conform unui sondaj publicat miercuri, peste jumătate dintre francezi (56%) continuă să se opună primirii de imigranţi şi refugiaţi pe teritoriul francez, 8.500 de persoane au manifestat la Paris, potrivit poliţiei, pentru 'a spune 'nu' politicilor migratorii represive care duc la moartea a mii de persoane şi 'da' primirii lor', a declarat pentru AFP unul dintre organizatori, filosoful Raphael Glucksmann.

Manifestaţia, intitulată 'Nu în numele nostru - #RéfugiésMigrantsDignité', s-a născut 'dintr-o discuţie pe Facebook, între oameni care nu se cunosc şi care se întrebau cum să facă pentru a-şi exprima spontan sprijinul', a spus la rândul său fiul acestuia, André Glucksmann.

'Deschideţi frontierele!', 'Drept de azil pentru orice persoane persecutată' sau 'Eu spun da primirii refugiaţilor', sunt câteva dintre mesajele scrise pe pancartele afişate de manifestanţii de toate vârstele. Unii dintre ei agitau drapele siriene sau fotografia lui Aylan Kurdi, copilul sirian de trei ani găsit mort pe o plajă din Turcia, imagine care a suscitat o emoţie profundă în lume în această săptămână.

'M-am săturat ca oamenilor să le fie frică', a declarat o participantă la manifestaţie în vârstă de 60 de ani. 'Societatea este un amestec permanent. Vreau să-i reprezint pe cei 44% care sunt pentru primire', a mai spus ea.

'Aceşti refugiaţi care sunt asasinaţi sunt copiii noştri', a spus Bernard, în vârstă de 71 de ani. 'Este necesară o schimbare totală de viziune. Nu există francezi, nu există străini, doar fiinţe umane', a adăugat el.

Apelul pe Facebook a fost transmis de mai multe asociaţii, precum 'SOS Rasismul' sau 'Liga internaţională împotriva rasismului şi antisemitismului (LICRA). Într-un comunicat, Mişcarea împotriva rasismului şi pentru prietenie între popoare (MRAP), a subliniat sâmbătă că 'un milion de imigranţi primiţi în Europa înseamnă 0,2% din populaţia europeană'. 'Pentru Franţa, asta înseamnă 120.000' de oameni, a adăugat MRAP.

Mai mulţi reprezentanţi ai partidelor de stânga - socialişti, comunişti şi ecologişti - au fost şi ei prezenţi la manifestaţii. 
Evenimente similare au fost organizate în multe alte oraşe, precum Toulouse, Bordeaux, Lyon, Nantes sau Strasbourg.

Sursa foto

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.