Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manifestanţi francezi, respinşi de jandarmi înainte de vizita lui Macron

proteste franta

O sută de manifestanţi care protestau zgomotos împotriva vizitei preşedintelui Emmanuel Macron în Alsacia, în estul Franţei, au fost respinşi de jandarmi, cu câteva ore înainte de sosirea sa, relatează AFP.

Şeful statului francez, a cărui popularitate a fost afectată de decizia sa de a realiza în forţă reforma contestată a pensiilor, vrea să reia contactul direct cu populaţia, după trei luni luni de criză. El a prevăzut o vizită în Alsacia miercuri, înaintea alteia în sud-estul Franţei joi, informează Agerpres.

Dar o dată în plus, el este aşteptat de manifestanţi ostili.

"Ultima somaţie: vom face uz de forţă!", i-a avertizat un jandarm printr-un megafon pe manifestanţii adunaţi în faţa primăriei din Muttersholtz, înainte de a-i împinge cu aproape 200 de metri mai departe.

Manifestanţii, între care mulţi cu însemnele sindicatelor CGT sau CFDT, erau echipaţi cu cratiţe, sirene de ceaţă şi clopote.

Sindicatele, care se opun reformei pensiilor, îşi chemaseră marţi simpatizanţii să protesteze zgomotos împotriva venirii preşedintelui, care urmează să viziteze o fabrică de cherestea şi să laude eforturile executivului privind reindustrializarea.

Unii manifestanţi purtau pancarte cu înscrisul "Jupi, cară-te!", aluzie la supranumele de "Jupiter" dat preşedintelui, şi "Cele 100 de zile ale tale sunt fără noi", aluzie la cele 100 de zile pe care şi le-a acordat luni seara Maron pentru a linişti ţara şi a lansa noi proiecte de reformă.

Marţi seara, o deplasare privată a lui Macron la Saint-Denis, în apropiere de Paris, atrăsese deja circa 300 de manifestanţi.

Mai mulţi membri ai executivului şi ai anturajului prezidenţial îl incită totuşi pe Emmanuel Macron să refacă legătura cu francezii pe teren, notează AFP.

"Este important" ca el să facă deplasări în teritorii ca să poată auzi unele dintre revendicări, a spus unul dintre apropiaţii săi, ministrul transporturilor, Clement Beaune.

De la prezentarea reformei sale în domeniul pensiilor în ianuarie, preşedintele rămăsese retras la Palatul Elysee, efectuând puţine deplasări în regiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.