Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manifestații în Cisiordania ocupată pentru a protesta împotriva proiectului israelian de anexare a unor teritorii

www.reuters.com
scandal Cisiordania

Numeroşi palestinieni au manifestat vineri în mai multe oraşe din Cisiordania ocupată pentru a protesta împotriva proiectului israelian de anexare a unor părţi din acest teritoriu, cu mai puţin de o lună înainte de termenul limită de aplicare a acestui plan, potrivit France Presse, potrivit Agerpres.

La Tulkarem, în nordul Cisiordaniei, mai multe zeci de manifestanţi au agitat drapele palestiniene şi au scandat sloganuri împotriva colonizării israeliene şi a proiectului de anexare.

Armata israeliană a tras cu grenade sonice şi gaze lacrimogene pentru a-i împiedica pe protestatari să se apropie de un punct de trecere militar.

Acţiuni de protest sunt prevăzute de asemenea în cursul după-amiezii la Nablus (nord), Hebron (sud) şi Ramallah (centru).

Noul guvern de uniune israelian urmează să prezinte începând de la 1 iulie strategia sa pentru a aplica planul administraţiei americane pentru Orientul Mijlociu, care prevede anexarea de către Israel a coloniilor israeliene şi a Văii Iordanului în Cisiordania ocupată.

Citește și: Acuzații GRAVE: Florin Cîțu a DESFIINȚAT un departament din Ministerul de Finanțe care trebuia să se judece cu părinții săi

Palestinienii au respins în bloc acest plan care prevede şi crearea unui stat palestinian, dar pe un teritoriu redus şi fără Ierusalimul de Est drept capitală, ceea ce contravine dorinţei lor.

Manifestaţiile coincid cu marcarea a ceea ce palestinienii numesc "Naksa", înfrângerea ţărilor arabe în cursul Războiului de şase zile în 1967. Aceasta a provocat strămutarea a sute de mii de palestinieni şi a dus la ocuparea de către Israel a Fâşiei Gaza - din care s-a retras în 2005 - şi a Cisiordaniei, precum şi a Ierusalimului de Est.

"Astăzi se împlinesc 53 de ani de ocupaţie israeliană şi a-i pune capăt este o responsabilitate internaţională", a scris pe Twitter Saeb Erakat, secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Peste 450.000 de israelieni trăiesc în colonii considerate ilegale de dreptul internaţional în Cisiordania, unde trăiesc 2,7 milioane de palestinieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.