Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Manuscris, vandut cu peste 1 milion de dolari. Cui i-a apartinut

enigma, turing

Un manuscris care a aparţinut celebrului matematician britanic Alan Turing s-a vândut cu un milion de dolari, la o licitaţie organizată luni la New York, a anunţat casa de licitaţii Bonhams citată de AFP.

Manuscrisul de 56 de pagini, care datează din 1942, nu a fost până acum prezentat public şi cuprinde o parte din munca lui Alan Turing, conţinând formule matematice şi adnotări. Licitaţia a durat aproximativ două minute, iar cumpărătorul a cărui identitate nu a fost dezvăluită a plătit pentru manuscris 1,025 milioane de dolari.

'Acest manuscris datează din perioada în care Turing era implicat în misiunea crucială de spargere a codului Enigma', a declarat Cassandra Hatton, specialistă în cărţi şi manuscrise rare în cadrul Bonhams, adăugând că speră ca manuscrisul să fie pus de cumpărător la dispoziţia cercetătorilor.

Conţinutul însemnărilor de matematică oferă o incursiune extraordinară în modul de lucru al uneia dintre cele mai strălucite minţi ale secolului XX, a adăugat Hatton. Alan Turing nu a fost recompensat pentru munca depusă în cel de-al doilea război mondial şi s-a sinucis în 1954, după ce fusese acuzat de homosexualitate, considerată atunci o infracţiune de sistemul juridic britanic. El a fost graţiat postum şase decenii mai târziu.

Turing a lăsat caietul de însemnări prietenului său Robin Gandy, care a făcut propriile adnotări pe înscrierile lui Turing. Gandy a păstrat ascuns caietul până când a murit. Povestea matematicianului Alan Turing şi spargerea codului Enigma este redată în pelicula 'The Imitation Game', nominalizată la Oscar, cu Benedict Cumberbatch în rolul principal.

"Nu ştim câte vieţi a salvat. Dar se apreciază că (Turing) a scurtat războiul cu doi ani," a explicat Cassandra Hatton. Benedict Cumberbatch, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor, pentru rolul lui Alan Turing, l-a descris pe matematicianul britanic, drept o figură de referinţă pentru comunitatea homosexuală, într-o perioadă marcată de intoleranţă.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.