Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marș anemic anti-Vucic la Belgrad

Inquam Photos/Octav Ganea
Aleksandar Vucic

Marşul de protest împotriva preşedintelui sârb Aleksandar Vucic programat să aibă loc sâmbătă la Belgrad şi care se dorea a fi cel mai mare de după patru luni de proteste a reunit mai puţină lume decât se aşteptau organizatorii, informează dpa, relatează Agerpres.

Citește și: Ion Cristoiu anunţă un nou CUTREMUR politic: După europarlamentare, PSD o va schimba pe Viorica Dăncilă .

Potrivit estimărilor poliţiei sârbe, circa 7.000-10.000 de oameni s-au adunat în faţa clădirii Parlamentului de la Belgrad, mai puţin chiar decât într-o sâmbătă obişnuită de proteste convocate începând din decembrie.

Organizatorii susţin că mulţi oameni nu au putut ajunge la protest din cauza anulării unor curse de autobuze sau altor piedici.

Protestatarii solicită, în principal, demisia preşedintelui Vucic, libertatea presei şi alegeri corecte. Protestele scot însă în evidenţă şi alte tipuri de cerinţe ale diferitelor categorii de cetăţeni, cum ar fi pensionarii, părinţii sau funcţionarii poştei.

Organizatorii au refuzat să-i sprijine pe liderii opoziţiei, majoritatea acestora făcând parte din guvernul precedent, înainte ca Partidul Progresist al preşedintelui Vucic să câştige puterea în urmă cu şapte ani.

Protestele au fost declanşate de un atac asupra politicianului de opoziţie Borko Stefanovic, la sfârşitul lunii noiembrie.

Aleksandar Vucic şi aliaţii săi au intensificat la rândul lor o campanie mediatică în care acuză opoziţia de violenţă, huliganism, fascism şi tentativă de a da jos guvernul. Sâmbăta trecută, premierul Ana Brnabic şi-a cerut scuze cetăţenilor sârbi pentru că nu a ordonat poliţiei să restabilească ordinea în Belgrad, chiar dacă actualele perturbări sunt limitate.

Vucic urmează să-şi încheie seria de deplasări pe care le-a avut timp de două luni prin Serbia cu un miting de susţinere la Belgrad, vinerea viitoare. Luna trecută el a declarat că ar putea convoca alegeri anticipate în iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.