Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marca 'Nike', considerată obscenă şi interzisă

nike

Numele mărcii Nike face referire la zeiţa greacă a Victoriei. Purtarea hainelor produse de Nike ar avea conotaţie sexuală şi, prin urmare, la Raqqa, în Siria, marca este interzisă de gruparea jihadistă Statul Islamic, care controlează oraşul din martie 2013, relatează France 24.

Organizaţia teroristă a distribuit la sfârşitul lunii aprilie recomandări scrise comercianţilor oraşului prin care le cere să înceteze să mai vândă obiecte vestimentare cu mărci "care aduc atingere moravurilor". "Sloganurile necredincioşilor sunt pe veşmintele noastre", se poate citi în aceste texte.

O organizaţie care luptă împotriva Statului Islamic, "Raqqa este masacrată în tăcere", a publicat câteva clişee din aceste circulare. În ele figurează, în special, câteva recomandări şi lista mărcilor interzise de gruparea teroristă. Nike face parte din ea şi interzicerea ei nu este legată doar de originile sale americane.

În arabă ca şi în franceză "Nike" poate de fapt să trimită gândul la actul sexual. Mărcile "Gross", "Croix", "Crux" şi "Vicar" sunt şi ele proscrise pentru că au o consonanţă prea creştină. "Woolen" face parte de asemenea din mărcile prohibite. Motivul este aici mai complex: "Lâna" tradusă în arabă evocă sufismul, un curent al islamului considerat eretic de Statul Islamic.

Sunt excluse de asemenea toate inscripţiile care ar putea afecta "morala" jihadistă, precum "Vixen" (expresie engleză pentru femeia fatală), "I'm a pretty bitch", dar şi "Bad boy". În fine, comercianţii din Raqqa sunt rugaţi să nu vândă veşminte care lasă să se vadă "awra", acele părţi ale corpului care trebuie ascunse în public. "Ştiţi că cei care vând aceste veşminte se fac vinovaţi de păcat, ca şi cei care le poartă şi aceasta până la sfârşitul timpurilor", avertizează Statul Islamic.

Pentru moment, aceste texte nu au fost distribuite decât în regiunea Raqqa şi Hassaka, a indicat pentru France 24 un apropiat al organizaţiei islamiste, care a precizat că, în acest stadiu, codul vestimentar nu are un caracter oficial. Printre jihadiştii Statului Islamic există numeroşi amatori de mărci occidentale şi, în special, de bascheţii Nike. Este dificil deci de a şti dacă aceste "recomandări" vor fi respectate cu stricteţe, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.