Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marcel Boloș, despre inspectorii ANAF care vor avea arme: 'Când a apărut Poliția Fiscală toată lumea a știut că acolo se petrece ceva ce nu este în regulă'

captură TV
Marcel Bolos

Ministrul Finanțelor Marcel  Boloș a venit marți cu precizări legate de informația că inspectorii ANAF vor avea arme.

„Inspectorii antifraudă şi noul lor statut, respectiv acela de militarizare a activităţii acestora, este în sensul întăririi luptei antifraudă şi activităţi economice ilicite care se desfăşoară pe teritoriul judeţelor şi de aceea intenţia noastră, prin proiectul de ordonanţă de urgenţă, este ca aceste structuri teritoriale să funcţioneze la nivelul judeţelor. Până acum noi aveam doar structurile regionale şi activitatea din judeţe se desfăşura prin intermediul regionalelor. (...) Atunci când a apărut Poliția Fiscală toată lumea a știut că acolo se petrece ceva ce nu este în regulă. Direcţia noastră regională antifraudă fiscală, reorganizându-se şi fiind reprezentată la nivel de teritoriu, va avea aceste Inspecţii antifraudă judeţene care îşi vor desfăşura activitatea conform normelor în vigoare. De aceea am propus aceste măsuri care sunt la pachet, pentru că din Direcţia Generală Antifraudă Fiscală dorim să facem şi să fie pentru statul român un instrument puternic de luptă împotriva evaziunii fiscale şi, mai ales, a activităţii economice ilicite. Combaterea activităţii economice ilicite nu se poate realiza din birou”, a declarat Marcel Boloş.

Acesta a explicat în ce context ar avea nevoie un inspector antifraudă să poarte armă.

„În momentul în care confiscă anumite bunuri, pentru că ele provin din activităţi economice ilicite, atunci se pot produce anumite situaţii neplăcute care pot duce şi la utilizarea... Gândiţi-vă la situaţia în care trebuie confiscat un bun şi reacţia pe care o poate avea proprietarul acelui bun din perspectiva relaţiei cu inspectorul antifraudă ”, a declarat Boloş.

Ministrul a precizat că decizia privind militarizarea Direcţiei Antifraudă Fiscală este una care va fi implementată în timp şi nu de îndată, întrebat dacă inspectorii antifraudă fiscală ştiu să folosească o armă.

„Nu discutăm de o decizie pe care o luăm de îndată, este o decizie pe care o implementăm în timp şi pe care, împreună cu sprijinul MAI, urmează să o punem la punct, ei fiind cei care eliberează certificatul de port-armă. Şi, din acest punct de vedere, credem că lucrurile trebuie să se aşeze într-o normalitate”, a declarat Boloş.

Marcel Boloş a anunțat luni seară că inspecţiile antifraudă vor fi făcute nu de către inspectorii de la nivelul regionalelor ANAF, ci de la nivel judeţean, pentru eficientizarea activităţii. În plus, inspectorii antifraudă vor fi „militarizaţi”, ei urmând a purta armă.

Avem această noutate, să zicem, pentru militarizarea inspectorilor antifraudă. Trebuie să spun că noutatea nu numai aceasta este legată de militarizare şi de această posibilitate pe care o vor avea, legală, de port armă, inclusiv de protecţie în timpul serviciului, ci structurile teritoriale judeţene - foarte important acest lucru - să ştie evazioniştii că activitatea economică ilicită va fi, cu data aprobării Ordonanţei de Urgenţă, urmărită de aceste servicii teritoriale judeţene. Până acum funcţionau la nivelul regiunii. Dacă se întâmpla o faptă de evaziune fiscală într-un judeţ care era parte din regiune, trebuia să se ducă cu maşina Inspecţia Antifraudă, făcea două-trei ore pe drum, ajungea acolo, mai stătea o oră, se termina programul de muncă şi mare parte din timpul alocat pentru combaterea activităţilor economice ilicite era pierdut pe drumuri, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, la Digi 24.

Ministrul a explicat că inspectorii antifraudă se confruntă cu situaţii în care cei care deţin ilegal mărfuri nu reacţionează calm în momentul în care sunt anunţaţi că unele mărfuri vor fi ridicate, iar înarmarea inspectorilor este pentru siguranţa activităţii pe care o desfăşoară.

Marcel Boloş a mai anunţat că pentru luna ianuarie a acestui an ANAF şi-a atins ţinta de venituri şi că instituţia va oferi ”o surpriză” în ceea ce priveşte activitatea din a doua lună a anului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.