Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marcel Ciolacu dă semnalul în PSD pentru codurile penale: propunerea șefului Camerei Deputaților, după decizia CCR

Inquam Photos / George Calin
marcel ciolacu

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, vrea în septembrie o discuție mai largă pe modificarea Codurilor penale si a afirmat că există posibilitatea introducerii de noi prevederi după tragedia din Caracal.

„Eu cred că în septembrie voi avea o nouă abordare asupra acestor propuneri de modificare a Codurilor penale, dar vom vedea în septembrie. Aș vrea o discuție mai largă. Mai ales că există această decizie a CCR, ceea ce îmi va da libertatea de a rediscuta propunerile legislative”, a declarat Marcel Ciolacu, pentru MEDIAFAX.

Întrebat dacă vor exista prevederi noi având în vedere tragedia din Caracal, președintele Camerei Deputaților a răspuns: „Este posibil”.

Citește și: Informații bombă din raportul MAI: filmul complet al celor 5 discuții telefonice dintre Alexandra Măceșanu și autorități .

El a amintit că partidele politice pot veni în termen de 15 zile cu propuneri de modificare a legislației, apoi dacă Guvernul dă OUG, Parlamentul va intra în sesiune extraordinară.

„Am înțeles că este o echipă de lucru la nivelul primului-ministru, coordonată de domnul Arafat, care totuși este total independent politic. Doamna prim-ministru, din câte am înțeles, astăzi a dat un termen de 15 zile să se vină cu anumite propuneri de modificări legislative, să poată da o ordonanță de urgență. În momentyul în care doamna prim-ministru ar avea aspecte sesizate de către Comisia de lucru și ar da o astfel de OUG pentru a nu se mai întâmpla ce a fost la Caracal, automat prima Cameră sesizată, respectiv Senatul, va trebui să intre în sesiune extraordinară, deoarece Guvernul este abilitat să dea ordonanțe pe acest domeniu”, a subliniat Ciolacu.

USR a solicitat, luni, convocarea unei sesiuni extraordinare pentru modificare legislației, după tragedia din Caracal, unde un bărbat a ucis două adolescente, după ce acesta le-a luat cu mașina, la ocazie.

Tot luni, Curtea Constituțională a admis sesizările de neconstituționalitate formulate de PNL - USR și de președintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Cu unanimitate de voturi, CCR a declarat neconstituțională, în ansamblul ei, legea de modificare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, potrivit unui comunicat de presă remis, luni, MEDIAFAX.

Curtea a transmis că, în cadrul procesului de reexaminare a legii, Parlamentul nu a transpus în integralitate deciziile Curţii Constituţionale incidente în materie penală.

De asemenea, judecătorii CCR au declarat, cu unanimitate de voturi, neconstituțională în ansamblul ei Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară.

Curtea a transmis că, "în cadrul procesului de reexaminare a legii ca urmare a Deciziei Curții Constituționale nr.633 din 12 octombrie 2018, Parlamentul nu a respectat limitele procedurii de reexaminare și nu a transpus toate deciziile Curţii Constituţionale prin care s-a constatat, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, neconstituționalitatea unor norme de procedură penală".

Astfel, procesul de revizuire a modificărilor aduse Codurilor penale ar trebui reluat de Parlament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.