Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marcel Ciolacu, după avertismentele că NATO se apropie de război: 'Nu este cazul să ne pregătim' (VIDEO)

Inquam Photos/ Octav Ganea
Marcel Ciolacu

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat vineri la Baia Mare că "nu este cazul să ne pregătim de război", precizare făcută în contextul unor declaraţii lansate în Marea Britanie despre posibilitatea producerii unui război în Europa generat de Rusia.

"Nu este cazul să ne pregătim de război", a spus Marcel Ciolacu într-un răspuns scurt la întrebările adresate de jurnalişti despre reacţia României în acest context.

Miercuri, şeful Statului Major al armatei britanice, generalul Patrick Sanders, a făcut apel la "antrenarea şi echiparea unei armate a cetăţenilor" în faţa riscurilor de conflict, citând ca exemplu măsurile luate de o serie de ţări europene pentru a se consolida în faţa "ameninţării ruse", relatează France Presse.

Generalul Patrick Sanders consideră că este "esenţial şi nu doar de dorit" să fie luate "măsuri pregătitoare în vederea plasării societăţilor noastre pe picior de război dacă va fi nevoie".

"Aceasta este o acţiune care trebuie să mobilizeze întreaga naţiune", a subliniat el. "Ucraina ilustrează faptul că armatele regulate încep războaiele, dar armatele de cetăţeni le câştigă", a declarat generalul britanic.

Remarcile generalului britanic se adaugă celor făcute recent de președintele Comitetului Militar NATO, amiralul olandez Rob Bauer

„Avem nevoie de actori publici și privați să își schimbe mentalitatea pentru a trece de la o eră în care totul era planificabil, previzibil, controlabil și concentrat pe eficiență la o eră în care orice se poate întâmpla orice în orice moment”, a declarat acesta.

În Suedia, de asemenea, se vorbește despre pregătirea populației civile pentru un posibil război.

„Intenția mea principală nu este să sperii, ci mai degrabă să conștientizăm situația. Caut să deschid o ușă, adesea blocată și aglomerată de cerințele și provocările vieții de zi cu zi. O ușă pe care mulți suedezi probabil au ținut-o închisă toată viața. O ușă către un spațiu în care ne confruntăm cu o întrebare importantă: ce vei face dacă izbucnește războiul?”, a declarat Carl-Oskar Bohlin, ministrul suedez al Apărării.

Și ministrul german al Apărării a lansat avertismente

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a avertizat încă o dată împotriva riscului de război, repetând de câteva săptămâni că, deși un atac rusesc nu pare probabil „deocamdată”, ar putea fi în câțiva ani.

„Trebuie să ne obișnuim din nou cu ideea că ar putea exista o amenințare de război în Europa” și asta „înseamnă că trebuie să ne pregătim pentru război, că trebuie să fim capabili să ne apărăm și să pregătim Bundeswehr și societatea pentru acesta, a subliniat Pistorius.

„Experții noștri se așteaptă ca, în cinci până la opt ani, să existe o perioadă în care acest lucru poate deveni posibil”, a spus el.

„De asemenea, trebuie să fim capabili să purtăm un război”, a insistat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.