Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marcel Ciolacu: 'Acum nimeni nu mai dă nicio explicație cu ce au trecut în PNRR!'

cursdeguvernare.ro
Marcel Ciolacu

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, dă asigurări că România nu are întârzieri în ceea ce privește PNRR.

"De aproape patru ani, cu toţii considerăm că e nevoie de o reformă a pensiilor speciale. Total îndreptăţit. Până acum abordarea în ceea ce priveşte pensiile speciale a fost una electorală. Niciun partid politic nu a avut o abordare corectă, să rezolve odată pensiile speciale. Reforma pensiilor speciale este prevăzută în cererea nr. 3 de plată, noi aflându-ne în acest moment în perioada în care se fac aceste reforme, trec aceste jaloane prin Guvern sau prin Parlament, ca pe urmă să fie înaintate Comisiei şi ele să fie aprobate sau dacă sunt lucruri care trebuie modificate să avem timp să le modificăm. (...) Cererea de plată nr. 3 este cea mai consistentă cerere, conţine cele mai multe reforme şi cele mai multe jaloane, unul dintre ele este cel privind reforma pensiilor speciale", a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că nu a avut timp în interviul pe care l-a dat la radio miercuri să explice acest subiect, astfel încât să nu apară ştiri potrivit cărora "Ciolacu taie 3 miliarde de euro de la fondurile europene, România a intrat într-un colaps, dezastru naţional".

"Eu insist în continuare că datoria mea ca om politic este să vin în faţa românilor prin intermediul dumneavoastră şi să dau explicaţii ca oamenii să ştie ce conţin aceste reforme. Eu ştiu că avem un PNRR care a fost ţinut ascuns, au fost anumiţi miniştri care l-au semnat şi l-au trimis la Comisia Europeană. Există acolo jalonul cu pensiile speciale. (...) Aşa au trecut în jalon cei care l-au făcut, nu l-am făcut eu, a fost un Guvern al României care, secret, şi-a asumat anumite jaloane în anumiţi parametri. Cred că Ministerul Apărării, cred că domnul prim ministru Ciucă era atunci ministru al Apărării, Ministerul de Interne, în acel moment domnul ministru Bode era ministru de Interne, ministrul Justiţiei cred că era domnul Stelian Ion, avem Ministerul Muncii, era doamna de la PNL. Am înţeles că acum nimeni nu mai dă nicio explicaţie ce au trecut în PNRR", a afirmat Ciolacu.

El a mai spus că "ne trebuie o abordare corectă să îndeplinim jalonul şi nu se pierde niciun euro".

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că abordarea din toată Uniunea Europeană este cu legi speciale pentru apărare şi ordine publică, iar acestea nu sunt pensii speciale. Nu spun că anumite pensii nu au fost mai mari decât în activitate, acest lucru a fost stipulat în lege şi corectat, legea este pentru viitor, nicio lege nu se dă pentru trecut, a spus Ciolacu. ”Armata nu are pensii speciale, 22 de state din UE au legi speciale pentru pensiile militare, toate statele importante din UE”, a spus liderul PSD, potrivit News.ro.

Marcel Ciolacu a precizat că aceste state au legi speciale, nu pensii speciale, în ceea ce priveşte armata.

”Abordarea din toată Uniunea Europeană este cu legi speciale pentru apărare şi ordine publică. Nu spun că anumite pensii nu au fost mai mari decât în activitate, acest lucru a fost stipulat în lege şi corectat, legea este pentru viitor, nicio lege nu se dă pentru trecut”, a completat Ciolacu.

Liderul PSD a mai precizat că ”Comisia ne cere o lege responsabilă şi sustenabilă pentru viitor” şi a admis că s-au făcut unele abuzuri, pentru că nu poţi să ai sute de milioane pensie, însă ”acest lucru s-a îndreptat prin lege”.

”Aici negociază miniştrii abordarea corectă în ceea ce priveşte viitorul, nu se pierde niciun euro, se pierde un miliard de euro, din vaccinuri cumprare de USR, a mai spus Ciolacu.

Care pot fi consecințele

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, la Europa FM, că Guvernul trebuie să găsească soluția de mijloc între PNRR și realitatea din România în privința pensiilor de serviciu, pentru dacă se va respecta „ad-litteram” ce scrie în PNRR atunci se vor „depopula” instituțiile de siguranță și ordine publică, precum și serviciile de informații.

„Din punctul meu de vedere, avem o lege trecută prin Parlament, prin avizele tuturor ministerelor. (...) Căutăm soluțiile cele mai bune. Este o discrepanță mare între practica din Uniunea Europeană, mă refer la pensiile magistraților, la pensia din Apărare și ce ne-am asumat noi în PNRR. Decizia și discuțiile cu Comisia trebuie să fie foarte echilibrate. Dacă în acest moment luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Justiția, toate serviciile. Dacă ne dorim acest lucru, eu nu îmi doresc acest lucru, mergem ad-litteram”, a declarat Ciolacu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.