Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marcel Ciolacu: Trebuie să rupem lucrurile în două! Atunci va fi cel mai greu/ Video

Inquam Photos / Octav Ganea
marcel ciolacu parlament vot

Premierul Marcel Ciolacu a explicat că în perioada 2024-2026 va fi extrem de important pentru că se va suprapune PNRR-ul pe noul exercițiu bugetar al Uniunii Europene, iar România are nevoie să aibă finalizată reforma bugetară, miza fiind de 70 de miliarde de euro.

”Mai ales, după ce am văzut cifrele pentru viitorul buget, nu vor exista creșteri de taxe pentru anul 2024. Noile măsuri caută că creeze un mediu concurențial egal și nu de excepții. Tot acest proces va trebui dublat, triplat de reforma în sistemul bugetar.

În cursul lunii decembrie vom adopta în Parlament noua Lege a bugetului (...) Vom închide în acest an exercițiul financiar 2016-2020, cu prelungirea de 3 ani. Am închis ultimul exercițiu financiar cu 54%, dar vă anunț că prezentul exercițiu financiar va avea un grad de absorbție cu 9 în față, ceea ce este îmbucurător.

Marea provocare va fi pe anul 2024, 2025 și 2026, când se vor suprapune PNRR-ul și exercițiul financiar actual. Fără o reformă consistentă în sistemul bugetar nu vom reuși să avem o absorbție mare și este vorba despre 70 de miliarde de euro.

Îmi doresc ca în Legea bugetului să menținem acel 7% pe investiții. E normal că nu s-au tras foarte multe sume din PNRR, cele mai multe fonduri s-au tras pe Autostrada Moldovei pentru că era singurul proiect matur.

Cred că trebuie să rupem foarte clar lucrurile în două: răspunderea investitorilor este să asigure salariile pentru sute de mii de angajați, răspunderea mea este de a continua toate reformele, cele prinse în PNRR și cele constatate a fi o urgență.”, a declarat Marcel Ciolacu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.