Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie acuzata de un masacru teribil

marea britanie

Familiile unor muncitori malaiezieni de pe o plantaţie de arbori de cauciuc ucişi de trupele britanice în 1948 şi-au continuat urmărirea în justiţie a Regatului Unit miercuri, o nouă audiere urmând a avea loc joi, relatează AFP.

Cei cinci judecători ai Curţii Supreme trebuie să decidă dacă o anchetă urmează să fie deschisă, la un an după respingerea în apel a demersului acestor familii pentru a se lansa o anchetă oficială şi completă asupra acestui masacru intervenit în timp ce Malaysia era colonie britanică.

În 12 decembrie 1948, soldaţii britanici au încercuit plantaţia de la Sungai Rimoh de lângă oraşul Batang Kali, în Malaysia, şi au ucis 24 de angajaţi, incendiind apoi satul. Această dramă a avut loc în perioada 'stării de urgenţă' decretate când trupele britanice luptau împotriva insurecţiei comuniste.

O anchetă a poliţiei a fost demarată de un guvern laburist în anii '60, dar ea a fost abandonată ulterior în anii '70 din lipsă de probe suficiente, când la putere veniseră conservatorii.

Argumentul a fost respins de familiile victimelor, care susţin că unii soldaţi au recunoscut că au acţionat în afara legii.

'Când şase soldaţi au recunoscut omorurile, când martori sunt încă în viaţă şi când examinările legiştilor pot confirma execuţii, justiţia ar trebui să ceară explicaţii statului', au declarat avocaţii lor.

Aceştia speră, de asemenea, să convingă judecătorii că Marea Britanie are datoria de a deschide o anchetă independentă potrivit Convenţiei europene a drepturilor omului, chiar dacă ea a semnat acest document ulterior acestor evenimente.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.