Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie clasează organizația Hamas drept teroristă

Haaretz
Hamas

Regatul Unit a clasat drept organizaţie teroristă mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în enclava Fâşia Gaza, în urma unei aprobări a deputaţilor în acest sens, relatează AFP.

Numai aripa armată a Hamas - Brigăzile Ezzedine al-Qassam - era interzisă anterior în Regatul Unit, în pofida faptului că mişcarea islamistă se afla deja pe lista organizaţiilor teroriste în Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE), din care regatul a ieşit în 2020, informează News.ro.

Această interdicţie vizează de-acum şi aripa politică a Hamas, după ce o iniţiativă a Guvernului lui Boris Johnson în acest sens a fost adoptată vineri de către Parlamentul britanic, a anunţat Ministerul britanic de Interne.

Cele două aripi ale organizaţiei Hamas s-au ”apropiat” atât de mult, încât ”orice distincţie între ele este de-acum considerată artificială”, a declarat, în Camera Comunelor, secretarul de stat însărcinat cu Securitatea Damian Hinds.

”Această grupare pregăteşte, comite şi participă la acte de terorism”, a denunţat el, citând ca exemplu ”atacuri oarbe” cu rachetă sau mortier vizând ţinte israeliene.

Calitatea de membru Hamas sau promovarea organizaţiei se pedepseşte de-acum cu până la 14 ani de închisoare, în virtutea legislaţiei britanice antiteroriste, a precizat Home Office.

Israelul a salutat săptămâna trecută voinţa Guvernului Johnson de a susţine această ”decizie importantă” şi a catalogat Hamas drept ”gruparea islamică radicală care ţinteşte israelieni nevinovaţi şi caută să distrugă Israelul”.

Un purtător de cuvânt al Hamas, Hazem Qassem, a denunţat ”o crimă împotriva poporului palestinian şi a istoriei sale de luptă”.

El aprecia că această schimbare va fi ”un mare păcat politic, moral şi juridic” în cazul în care este adoptată de regat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.