Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie contrazice Rusia după atacul portului Odesa

Twitter
odesa sudul ucraina

Ministerul britanic al Apărării a declarat marţi că nu există "niciun indiciu" că o navă de război ucraineană şi un stoc de rachete antinavă s-ar fi aflat sâmbătă în docul din portul Odesa, unde Rusia a declarat anterior că a distrus astfel de ţinte "militare" cu rachete de înaltă precizie, relatează Reuters, conform AGERPRES.

"Rusia va continua să acorde prioritate eforturilor de a degrada şi distruge capabilităţile antinavă ale Ucrainei. Cu toate acestea, procesele de ţintire ale Rusiei sunt foarte probabil subminate în mod regulat de informaţii învechite, planificare proastă şi o abordare de sus în jos a operaţiunilor", menţionează Ministerul Apărării britanic într-un buletin actualizat al situaţiei de pe frontul ucrainean.

Armata ucraineană a declarat că două rachete Kalibr, lansate de nave de război ruseşti, au lovit sâmbătă o staţie de pompare din portul Odesa, iar alte două au fost doborâte de forţele de apărare aeriană.

Atacul cu rachete de sâmbătă, la nici 24 de ore, după semnarea acordului între Rusia şi Ucraina, cu medierea Turciei şi ONU privind deblocarea exportului de cereale ucrainene ameninţa să pună în pericol aplicarea acestei înţelegeri şi a suscitat condamnarea comunităţii internaţionale.

După ce iniţial a negat că s-ar afla în spatele acestui atac, Moscova a revenit duminică, susţinând că loviturile sale au distrus o navă militară ucraineană şi rachete livrate de SUA în portul Odesa, vital pentru exportul de cereale ucrainene.

"Rachete de înaltă precizie şi cu rază lungă de acţiune au fost lansate din mare distrugând o navă militară ucraineană şi un stoc de rachete antinavă Harpoon, livrate de SUA regimului de la Kiev", a declarat Ministerul rus al Apărării, citat de AFP.

"O uzină de reparare şi de modernizare a navelor armatei ucrainene a fost de asemenea scoasă din uz", mai susţinea ministerul într-un comunicat publicat pe Telegram.

Înainte, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, comentase sarcastic atacul, afirmând că "rachete Kalibr au distrus infrastructura militară din portul Odesa, trimiţând o navă militară ucraineană spre destinaţia favorită a regimului de la Kiev cu o lovitură de înaltă precizie". Zaharova făcea aluzie la o celebră replică atribuită unui grănicer ucrainean din Insula Şerpilor, care, la somaţia ca garnizoana ucraineană din insulă să se predea în prima zi a războiului, a răspuns:"Navă rusă, mai du-te naibii!".

După tirurile de sâmbăta asupra portului din Odesa, Kievul l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că "a scuipat în faţă" ONU şi Turcia şi a compromis aplicarea acordului semnat vineri la Istanbul cu privire la deblocarea exportului de cereale ucrainene. Cu toate acestea, un responsabil ucrainean a afirmat ulterior că Kievul speră să reia exportul de cereale în cursul acestei săptămâni, în pofida incidentului de sâmbătă, potrivit agenţiilor de presă ucrainene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.