Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie face anunțul care îl va înfuria pe Vladimir Putin: Calea aderării Ucrainei la NATO este deschisă

ucraina nato

Marea Britanie sprijină aderarea Ucrainei la NATO și "această cale este deschisă", deși realitățile politice pot încetini procesul, a declarat vineri ministrul apărării, Ben Wallace, în marja reuniunilor de securitate din cadrul Dialogului Shangri-La de la Singapore, informează Rador.

El a remarcat că nu este posibil ca alianţa să primească membri noi în cursul unui război și că singura cale de urmat a fost continuarea asistenței și înarmarea Ucrainei pentru asigurarea securităţii atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

"Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru a sprijini Ucraina acum este să o ajutăm să învingă Rusia", a spus Wallace într-un interviu.

"După aceea trebuie să ne asigurăm că sunt pregătiți, capabili și rezistenți". Aderarea Ucrainei la NATO este pe ordinea de zi a summitului dn iulie al grupului, de la Vilnius, Lituania.

Reacția lui Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că dorește "o decizie clară" cu privire la aderarea ţării sale la summitul din iulie. Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că știe că va fi "imposibil" ca Ucraina să se alăture NATO, atâta timp cât Rusia nu pune capăt războiului cu țara sa. Zelenski a făcut presiuni pentru aderarea ţării sale la alianța militară, dar aliații au păreri diferite cu privire la cât de repede ar trebui să se întâmple asta. Guvernele occidentale încearcă să evite orice acţiune care ar putea duce alianța mai aproape de un război cu Rusia. În cursul unei întâlniri din capitala Ucrainei cu președintele Estoniei, Alar Karis, liderul ucrainean a spus că aderarea la NATO este încă cea mai bună garanție de securitate pentru ţara sa. "Dar suntem oameni rezonabili și înțelegem că nu vom atrage nicio țară NATO într-un război", a spus  Zelenski. "Și de aceea înțelegem că nu vom fi membri NATO cât timp acest război este în desfășurare. Nu pentru că nu vrem, pentru că este imposibil".

Hanna Shelest, directoare a Ukrainian Prism, un think tank specializat în politică externă și securitate internațională, a declarat la Singapore că aderarea la NATO va fi o decizie politică.

"Nu ne așteptăm, la Vilnius, la o decizie puternică cu privire la aderarea Ucrainei", a spus Shelest.

"Dar sperăm cel puţin la o foaie de parcurs detaliată".

Marea Britanie, alături de alți aliați occidentali, a oferit Ucrainei ajutoare și arme în valoare de miliarde de dolari după invazia rusă, pe care administraţia de la Moscova o numește "operațiune specială".

Cel mai recent, Marea Britanie a furnizat armatei ucrainene rachete de croazieră Storm Shadow, despre care Ben Wallace a spus că au avut succes de 100% în lovirea țintelor. Asigurările de securitate pentru Ucraina sunt, de asemenea, în joc, a spus ministrul britanic, menționând că astfel de garanții ar putea varia de la pacte de apărare reciprocă până la furnizarea de arme și muniție.

Zona Asiei

În ceea ce priveşte Asia, Wallace a declarat că Marea Britanie s-a angajat să sprijine Statele Unite și pe aliații săi și să mențină libertatea de navigație pe oceane. El a menționat totodată că Marea Britanie avea două nave de război în regiune și "această forţă inevitabil va crește".

A ajuta Australia să dezvolte următoarea generație de submarine prin acordul AUKUS, alături de Statele Unite, "este incredibil de important pentru noi toți, a adăugat ministrul. "Creşterea Chinei, amploarea investițiilor militare ale Chinei, în mod inevitabil îi încurajează pe aliații care au aceleași opinii cu noi, atât din regiune, cât și din lume, să lucreze împreună și mai mult". Ministrul chinez al apărării, Li Shangfu, a refuzat invitația de a se întâlni cu omologul său american, Lloyd Austin, la Singapore. Ben Wallace, care a fost menţionat ca posibil succesor al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că "nu ar spune nu, dacă i s-ar oferi această funcţie", dar că este la latitudinea membrilor să decidă în acest sens.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.