Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie își prezintă obiectivele pentru Brexit: scrisoare document către Consiliul European

Agerpres
Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson i-a trimis, luni, o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk, în care propune o serie de modificări ale acordului Brexit, inclusiv înlocuirea mecanismului "backstop" pentru frontiera irlandeză cu "aranjamente alternative", relatează Politico.eu.

Citește și: VIDEO Dăncilă, anunț BOMBĂ în timpul discuțiilor cu protestatarii din Iași - Parteneriat public - privat pentru autostrada Marii Uniri

Liderul de la Londra afirmă, în scrisoarea către oficialul european, că Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare o nouă soluție pentru frontiera irlandeză, alta decât soluția "backstop", un mecanism care are drept scop să păstreze deschisă această graniță, dar care ar însemna că Marea Britanie ar trebui să rămână în uniunea vamală europeană până când sunt negociate "aranjamente alternative" prin care să se evite o frontieră strictă în Irlanda.

Boris Johnson a adăugat că Marea Britanie este dispusă să garanteze că nu va instala infrastructură și nu va efectua controale și verificări la frontiera între Irlanda și regiunea britanică Irlanda de Nord și speră că Uniunea Europeană va face la fel.

"Guvernul nu va instala infrastructură, verificări şi controale la frontiera dintre Irlanda de Nord şi Irlanda. Am accepta cu plăcere un angajament obligatoriu din punct de vedere legal în acest sens şi sperăm că UE va face la fel", se arată în scrisoare trimisă lui Tusk.

"Propun ca (mecanismul) backstop să fie înlocuit cu un angajament de a pune în aplicare astfel de aranjamente, pe cât posibil înainte de sfârșitul perioadei de tranziție, ca parte a viitoarelor relații", a precizat liderul britanic.

Boris Johnson insistă că mecanismul backstop să fie înlocuit, afirmând că este incompatibil cu suveranitatea britanică și viitorul Marii Britanii în afara Blocului comunitar.

Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

La rândul său, Uniunea Europeană a refuzat renegocierea Acordului Brexit şi a avertizat că va introduce controale la frontiera cu Marea Britanie în cazul producerii unui Brexit fără acord.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici și a fost respins de trei ori de Parlamentul britanic. Mai mulţi membri ai fostului Guvern de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. În contextul impasului politic, premierul Theresa May şi-a prezentat, de asemenea, demisia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.