Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie îi dă ULTIMATUM Rusiei: Se ia în calcul un ATAC, șeful NATO a oferit prima reacție

Rusia - somată să explice până la miezul nopţii de marţi spre miercuri otrăvirea unui fost spion pe teritoriul britanic şi ameninţată cu represalii de Londra, care consideră ”foarte probabilă” responsabilitatea rusă - şi-a clamat marţi nevinovăţia, relatează AFP.

Rusia este ”nevinovată” şi ”pregătită să coopereze”, cu condiţia să aibă acces la substanţa chimică responsabilă de otrăvire, a ripostat ministrul rus de Externe, Seghei Lavrov.

Citește și: Plecare la PACHET de la HotNews! Cei mai importanți oameni PĂRĂSESC redacția

Găsiţi inconştienţi pe o bancă, la Salisbury, în sud-estul Angliei, Serghei Skripal şi fiica sa, Iulia, sunt spitalizaţi în continuare la terapie intensivă, într-o stare critică, în timp ce un poliţist este conştient, dar în stare gravă.

O nouă reuniune interministerială de criză a Cobra - convocată în cazuri de urgenţă naţională în Regatul Unit - a avut loc marţi.

Citește și: Consiliul Concurenței DEMAREAZĂ un proiect de milioane de euro, din fonduri nerambursabile! Despre ce e vorba

Miercuri, premierul britanic Theresa May va reuni Consiliul de Securitate Naţională (NSC), pentru a examina răspunsul dat de Moscova, căreia i-a dat ultimatum până la miezul nopţii de marţi spre miercuri, a anunţat un purtător de cuvânt al Downing Street.

Premierul se va exprima ulterior în faţa deputaţilor, cărora le va anunţa măsurile luate, a precizat el, scrie news.ro.

Citește și: SFIDARE în AN CENTENAR! Așa arată un oraș din România ACUM: Este plin cu steaguri ungurești! Iată motivul

Londra a primit susţinerea mai multora dintre aliaţii săi - inclusiv Washingtonul şi Parisul -, care au condamnat un ”atac total inacceptabil”. Uniunea Europeană (UE) şi-a exprimat solidaritatea ”de nezdruncinat”.

Declarându-se încurajat de aceste susţineri, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a subliniat gravitatea incidentului - ”prima utilizare a unui agent inervant pe continentul european de la al Doilea Război Mondial”.

Citește și: Schimbare la vârful piramidei! Cine a devenit cel mai mare angajator din privat – Peste 1.000 de posturi, scoase la concurs în 2018

”PRACTIC INCURABIL”

Johnson l-a convocat luni pe ambasadorul rus, l-a somat să explice dacă otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia, pe 4 martie, a fost comisă direct de Rusia sau dacă Guvernul rus ”a pierdut controlul” agentului neurotixic respectiv şi a căzut pe mâinile vreunei terţe părţi.

Theresa May a subliniat, în Parlament, că substanţa folosită face parte din grupul agenţilor ”novicioc”, creat de Rusia.

Citește și: Atenție! Toți proprietarii acestor mașini sunt vizați! Sute de mii de astfel de modele, RECHEMATE în service

Potrivit lui Mil Mirzainov - unul dintre ”părinţii” agenţilor novicioc, care trăieşte în prezent în Statele Unite - Rusia este singura ţară capabilă să producă şi să dezvolte un agent inervant atât de puternic şi ”practic incurabil”.

Chiar dacă Skripal şi fiica sa vor ”supravieţui, ei nu-şi vor reveni”, a declarat omul de ştiinţă pentru Daily Telegraph. El se teme, în plus, că ”mulţi alţi oameni au fost expuşi” acestei substanţe.

Citește și: Proiecte de AMPLOARE, anunțate de Gabriela Firea! Cum va fi REVOLUȚIONAT Bucureștiul

Theresa May a avertizat că, în cazul lipsei unui răspuns ”credibil” din partea Moscovei, ”noi vom considera că această acţiune constituie o folosire ilegală a forţei de către statul rus împotriva Regatului Unit”.

Evocând sancţiuni impuse unor cetăţeni ruşi după cazul Litvinenko, fostul agent secret rus otrăvit cu poloniu-210 şi mort la Londra în 2006, şefa Guvernului s-a declarat ”pregătită să ia măsuri mai importante”.

Citește și: Sute de români, PASIBILI de amenzi de până la 20.000 de lei! Ce obligații trebuie să respecte

Ea a menţionat prezenţa trupelor britanice staţionate în Estonia, în cadrul dsfăşurării lor în NATO.

ATAC CIBERNETIC

May a anunţat că Guvernul său reflectează, de asemenea, la o versiune britanică a amendamentului american Magniţki - după numele activistului rus anticorupţie -, vizând să confişte bunuri ale persoanelor vinovate de cei care încalcă drepturile omului.

Citește și: Mega – surpriză! Ce job are acum Irina Tănase, iubita lui Dragnea

Potrivit cotidianului britanic The Times, Londra are în vedere un atac cibernetic contra Rusiei, în baza Articolului 51 al Chartei ONU, care defineşte dreptul la legitimă apărare în cazul unei agresiuni externe.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a apreciat otrăvirea drept ”foarte îngrijorătoare pentru NATO”, care este ”în contact cu autorităţile britanice asupra acestui subiect”.

Citește și: Omul de încredere al Olguței Vasilescu face un anunț important despre salarii!

”Este extrem de îngrijorător ca agenţi chimici să fie în continuare folosiţi în vederea rănirii oamenilor”, a comentat Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), ”puternic îngrijorată” de acest caz.

Moscova consideră însă că acuzaţiile formulate împotriva sa sunt o ”provocare”.

Citește și: Se vinde un fost GIGANT al economiei românești! Anunțul a fost făcut de compania care s-a ALIAT, recent, cu frații „Dedeman”

Ministerul rus de Externe a afirmat, pe Facebook, că acuzaţiile vizează ”să discrediteze Rusia” odată cu apropierea Cupei Mondiale la Fotbal, a cărei organizare a obţinut-o în defavoarea Regatului Unit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.