Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie reacționează dur după condamnarea opozantului rus Vladimir Kara-Murza / Și Germania, și ONU condamnă sentința

hotnews.ro
kara murza

Guvernul britanic a denunţat luni 'condamnarea motivată politic' a opozantului rus Vladimir Kara-Murza, care deţine şi cetăţenie britanică, la 25 de ani de detenţie, cerând 'eliberarea imediată' a acestuia şi anunţând convocarea ambasadorului rus, transmite AFP, conform AGERPRES.

'Marea Britanie va continua (...) să ceară eliberarea imediată a dlui Kara-Murza', a declarat într-un comunicat ministrul de externe James Cleverly.

Foreign Office a precizat că l-a convocat luni pe ambasadorul rus Andrei Kelin pentru a-i notifica faptul că Londra consideră condamnarea lui Kara-Murza ca fiind 'contrară obligaţiilor internaţionale ale Rusiei în materie de drepturile omului'.

Şi guvernul german a denunţat 'cu cea mai mare fermitate' sentinţa pronunţată împotriva lui Vladimir Kara-Murza.

'Acest verdict, ca multe altele, vizează să descurajeze, să excludă şi să împiedice orice voce critică' în Rusia, a declarat într-o conferinţă de presă regulată o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe, Andrea Sasse, cerând 'eliberarea imediată' a opozantului.

'Vă pot spune, în numele guvernului federal, că noi condamnăm acest verdict cu cea mai mare fermitate', a adăugat ea.

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a reacţionat la rândul său, reclamând eliberarea 'fără întârziere' a lui Kara-Murza.

'Nimeni nu ar trebui să fie privat de libertate pentru că şi-a exercitat drepturile omului, şi chem autorităţile ruse să îl elibereze fără întârziere. Atât timp cât se află în detenţie, trebuie tratat cu umanitate', a afirmat Înaltul Comisar într-o declaraţie trimisă presei.

La finalul unui proces cu uşile închise, un tribunal din Moscova a anunţat luni că l-a găsit pe Kara-Murza vinovat de 'înaltă trădare', difuzare de 'informaţii false' despre armata rusă şi activitate ilegală pentru o organizaţie 'indezirabilă'.

În consecinţă, el a fost condamnat la o pedeapsă cumulată de 25 de ani de detenţie într-o colonie penitenciară cu regim sever, aşa cum ceruse parchetul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.