Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie vrea acord adecvat cu UE după Brexit

Premierul britanic Theresa May a declarat marţi, în faţa miniştrilor săi, că obiectivul Marii Britanii trebuie să fie un acord care să stabilească reguli adecvate pentru situaţia ţării după ce aceasta va părăsi Uniunea Europeană (UE), a declarat purtătorul său de cuvânt în faţa jurnaliştilor, după o reuniune la care May şi-a prezentat obiectivele pe termen lung pentru negocierile ce urmează asupra Brexit-ului, informează agenţia de presă Reuters. Convenind săptămâna trecută să demareze a doua etapă a negocierilor asupra ieşirii din UE, reuniunea de marţi a cabinetului de la Londra marchează începutul următoarei bătălii a Theresei May cu privire la Brexit: ce fel de relaţie pe termen lung va avea Marea Britanie cu blocul european, conform Agerpres.

Pentru a lua o decizie în această privinţă, May trebuie să gestioneze divergenţe majore în Marea Britanie, inclusiv printre miniştrii de prim rang, şi să decidă dacă să alinieze viitorul economic al ţării la UE sau să se separe cu totul de blocul european şi să caute un rol mai global pentru ţara sa. 'Potrivit premierului, obiectivul este clar: un acord care să asigure cel mai bun comerţ posibil cu UE, să-i permită Marii Britanii să stabilească reguli corecte pentru situaţia noastră şi să faciliteze acorduri comerciale ambiţioase cu ţări terţe', a explicat purtătorul de cuvânt al şefei executivului britanic.

Reuniunea cabinetului britanic a durat aproape două ore, timp în care 25 de miniştri s-au pronunţat pe acest subiect, în contextul dezbaterii politice din ţară referitoare la 'divorţul' de UE. A fost pentru prima dată când cabinetul britanic a discutat despre aşa-zisa 'stare finală' a negocierilor după referendumul privind ieşirea din UE, consultare populară desfăşurată în iunie anul trecut. Întrebat dacă a existat un acord cu privire la obiectivele-cheie ale Theresei May, purtătorul de cuvânt al acesteia a răspuns: 'Da, este clar că dorim să reuşim. A fost o discuţie bună, clară, detaliată, la care a contribuit marea majoritate a cabinetului'.

Purtătorul de cuvânt a menţionat că Theresa May a respins un parteneriat economic final cu UE modelat pe Spaţiul Economic European şi că scopul ei este de a încheia un acord mai ambiţios decât cel semnat între Canada şi UE anul trecut. 'Ministrul pentru Brexit (David Davis) şi premierul au spus foarte clar că Marea Britanie trebuie să aspire la un acord adecvat', a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.