Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea păcăleală în cascadă. Râsul lumii cu PSD și PNL

monitorulexpres.ro
Proteste Brasov

Senatorii, în special cei de la PSD, și-au luat cea mai mare țeapă din istorie.

Dosarul „Oprea-Gigină” a fost cea mai abilă capcană politică întinsă de procurori. Încadrarea lui Oprea la „omor din culpă”, pe probele din acest dosar, nu poate sta în picioare în fața niciunui judecător din lumea asta. Eroare a DNA, exces de zel, capcană pentru politicieni? Cel mai probabil, ultima.

Cei care au instrumentat păcăleala au anticipat fiecare pas al protagoniștilor. Pentru că era vorba de „moarte”, ca și la Colectiv, inițiatorii capcanei au mizat pe emoția publică, pe lipsa de credibilitate a parlamentarilor, dar și pe impulsivitatea acestora.

Votul împotriva urmăririi penale a lui Oprea pentru „omor din culpă” a stârnit, așa cum era de așteptat, un val de indignare în opinia publică. Mii de oameni au ieșit în stradă și pe buzele tuturor auzi doar: „politicienii ne omoară și scapă nepedepsiți”.

Votul s-a dat chiar în ziua în care Dragnea și PSD voiau să demonstreze în Parlament, prin discursuri sforăitoare, că tehnocrații sunt niște străini care nu-și iubesc țara. Ziua s-a terminat exact invers decât PSD se aștepta. Cu mesajul: „politicienii ne omoară și scapă basma curată”.

Senatorii au fost, pe bună dreptate, revoltați de încadrarea colegului lor, Oprea, la capitolul omor din culpă (de către procurori). Așa că s-au repezit să voteze împotriva urmăririi penale.

Oprea s-a speriat și el, nejustificat, și le-a cerut să voteze împotrivă.

PNL s-a bucurat, în faza inițială, de valul de ură stârnit de votul senatorilor din Parlament.

Când au văzut la ce s-a ajuns (violente proteste în stradă), toți actorii au dat înapoi, înțelegând, probabil, cei mai mulți, în ce capcană au căzut.

De fapt, protestele din stradă avantajează votul anti-sistem. Acesta e motivul pentru care liberalii au sărit primii să ceară reluarea votului, Dragnea s-a grăbit să-i aprobe, iar Oprea, cu mintea de pe urmă, a venit și el mai pe seară să ceară Senatului să dea încă un vot, de dat asta pentru începerea urmăririi.

Nu s-ar fi ajuns aici dacă PSD și Oprea ar fi fost mai inteligenți de la bun început. Oprea ar fi trebuit să solicite el colegilor să voteze pentru începerea urmăririi, iar pesediștii ar fi trebuit să fie mai puțin impulsivi și să-l asculte. Ce s-ar fi întâmplat în acel caz?

În primul rând, nu se mai inflamau votanții anti-sistem (cei care au trimis PSD acasă de două ori, în 2014 și 2015).

În al doilea rând, dosarul mergea în instanță, unde, cel mai probabil, Oprea ar fi fost achitat pentru acel neverosimil cap de acuzare: „omor din culpă”. Ocazie cu care Oprea se putea victimiza. La fel și colegii lui senatori ar fi putut arăta cu degetul spre DNA și incompetența procurorilor.

Acum „răul” e aproape făcut. Și PSD și PNL ar putea să se trezească cu votanții anti-sistem pe 11 decembrie și, dacă vor veni mulți, împinși de evenimentele recente din Senat, atunci ar putea chiar musafiri „nepoftiți” la masa guvernării.

Ca și în 2014, când Ponta și ai lui s-au temut să lase Diaspora să voteze, la fel și azi, PSD își pune în cap, inutil, toată țară, doar pentru că nu au reușit să anticipeze o capcană abil întinsă de procurori.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.