Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marele actor Ion Caramitru, comemorat la Dublin

Inquam Photos / Octav Ganea
Ion Caramitru

Marele actor Ion Caramitru, comemorat la Dublin

Marele actor Ion Caramitru, fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti şi Preşedinte UNITER va fi comemorat în Irlanda, la Dublin, prin intermediul expoziţiei "Dincolo de scenă", cu fotografii realizate de Florin Ghioca, fotograful oficial al TNB, în data de 5 septembrie, la doi ani de când a părăsit această lume, conform unui comunicat al Ambasadei României în Irlanda.

Expoziţia organizată de Ambasada României în Irlanda şi Institutul Cultural Român va cuprinde mai multe fotografii inedite din ultimii opt ani de viaţă ai lui Ion Caramitru - imagini din turnee, din culise, din cabina sa de la TNB sau de la diverse întâlniri cu personalităţi publice. Printre personalităţile care apar în imagini alături de Caramitru se numără Regele Charles al III-lea, care a vizitat Teatrul Naţional din Bucureşti în 2017, precum şi preşedinţii Klaus Iohannis şi Maia Sandu, filosoful Mihai Şora, criticul de teatru George Banu, actriţa Juliette Binoche şi jucătoarea de tenis Simona Halep.

Această expoziţie a fost vernisată iniţial în deschiderea Galei Teatrelor Naţionale, care a avut loc la Chişinău, în septembrie 2022, ulterior în deschiderea Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti, în luna noiembrie a aceluiaşi an.

Anunţul morţii marelui actor a declanşat un val de emoţie în Irlanda, iar numele acestuia a fost invocat în discuţiile avute de ambasadorul Laurenţiu-Mihai Ştefan cu unii dintre cei mai importanţi oameni de teatru şi film irlandezi, printre care Mark O'Halloran, actor, scenarist şi dramaturg, Lynne Parker, regizor şi director de teatru, Marina Carr, unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi, Iseult Golden, actriţă şi dramaturg, David Horan, scenarist, regizor şi director de teatru şi cunoscutul regizor Patrick Mason.

Apreciat şi în Marea Britanie pentru talentul său actoricesc, Ion Caramitru a fost decorat în 1995 de către Regina Marii Britanii şi Irlandei de Nord cu titlul de Ofiţer de onoare al Ordinului Imperiului Britanic (OBE). Într-un articol în prestigiosul The Times, fostul Director Artistic al Royal Shakespeare Company, Sir Michael Boyd, l-a inclus pe Ion Caramitru în galeria celor mai buni zece interpreţi ai rolului Hamlet, alături de nume mari ale scenei teatrale internaţionale.

Expoziţia "Caramitru - Beyond the Stage" va fi vernisată în data de 5 septembrie, de la ora 18, în Palmerston House, Fenian Street, Dublin 2. Vor fi expuse 22 de fotografii şi vor fi proiectate secvenţe video dedicate unuia dintre cei mai cunoscuţi actori români peste hotare şi cu siguranţă unul apreciat de publicul şi oamenii de teatru din Irlanda. La eveniment şi-a anunţat prezenţa John Fairleigh, profesor la Universitatea Queen's din Belfast, fondator şi fost director al Fundaţiei Culturale Româno-Irlandeze, dar şi alţi oameni de teatru irlandezi, care l-au cunoscut şi l-au apreciat pe marele actor român.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.